• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Comitetul ITRE al PE aprobă eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015

Comitetul ITRE al PE aprobă eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015
Tarifele de roaming în UE vor fi eliminate de la 15 decembrie 2015

Potrivit unui comunicat al PE, propunerea Comisiei Europene de eliminare a tarifelor de roaming în UE a fost votată cu o largă majoritate.

Tarifele de roaming nu vor fi eliminate însă de la 1 iulie 2014, așa cum propusese Comisia Europeană, ci de la 15 decembrie 2015. Pentru a proteja companiile telecom față de „folosirea abuzivă” a serviciilor de roaming, membrii ITRE au solicitat CE să propună o serie de măsuri care să permită firmelor să aplice tarife în situații excepționale. Aceste tarife vor fi însă sub nivelul celor aplicate în prezent.

Totodată, Comitetul pentru Industrie, Cercetare și Energie a decis interzicerea practicilor de blocare sau de încetinire a conținutului de internet. Companiile vor putea, în continuare, să furnizeze „servicii specializate”: televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicații, precum imagistica medicală de înaltă rezoluție, săli de operație virtuale, aplicații cloud care necesită prelucrarea unor cantități mari de date și care sunt vitale pentru activitatea întreprinderilor, în măsura în care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienți.

Comisia Europeană a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reformă în domeniul pieței telecomunicațiilor, având ca obiectiv simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicații, eliminarea de pe piață a tarifelor majorate pentru roaming, protejarea neutralității internetului, noi drepturi pentru consumatori și mai multă siguranță pentru investitori.

Raportul adoptat de ITRE ar urma să fie votat de plenul Parlamentului European în sesiunea din 2 și 3 aprilie.

Conform comunicatului PE, ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicațiilor din cele 28 de state membre trebuie să se numere printre prioritățile viitorului Parlament European, rezultat în urma alegerilor din 22-25 mai.

Inchide