Compania Glencore, obligată de justiția britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari pentru că a trimis în România petrol de proastă calitate

Compania Glencore, obligată de justiția britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari pentru că a trimis în România petrol de proastă calitate
Publicat: 16/03/2015, 16:41
Actualizat: 06/02/2016, 11:40

În perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite și a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecătorul Julian Flaux.

În urma acestei înșelătorii, compania a obținut un câștig de aproximativ 40,1 milioane de dolari.

Glencore va face apel la această decizie.

„Evenimentele au avut loc în urmă cu 20 de ani, iar angajații din perioada respectivă au plecat de mult din companie”, a anunțat Glencore într-un comunicat.

Glencore a livrat circa un sfert din țițeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat Flaux.

Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 și a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea țițeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie, a precizat Flaux.

El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanții Petex aveau cunoștință de ilegalitate, el afirmând că doi foști traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesați să minimalizeze rolul avut în fraudă.

Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani.

Petrom a intentat procesul împotriva Glencore în Marea Britanie în anul 2008.

Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internațional de mărfuri, manager de fonduri de investiții și om de afaceri. Este cunoscut pentru faptul că a fondat Glencore și pentru că a fost pus inculpat în Statele Unite pentru acuzații la nivel federal de evaziune fiscală și tranzacții ilegale cu țiței cu Iranul. În momentul inculpării, Rich se afla în Elveția și nu s-a mai întors în SUA. Rich a beneficiat de o grațiere controversată din partea președintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase