Consiliul Concurenței și BNR analizează preluarea Grupului OTP din România de către Banca Transilvania. Valoarea tranzacției

Consiliul Concurenței și BNR analizează preluarea Grupului OTP din România de către Banca Transilvania. Valoarea tranzacției
Publicat: 02/04/2024, 13:18

Consiliul Concurenței și Banca Națională a României (BNR) au început să analizeze impactul acordului anunțat acum aproape două luni de Banca Transilvania, cea mai mare instituție de credit din România, și entitățile Grupului OTP, deținut de cel mai mare grup bancar din Ungaria, după 20 de ani de activitate pe piața locală.

Specialiștii Consiliului Concurenței și ai BNR analizează tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum și Fundația OTP Bank România.

Traseul acordului

Cazul a intrat în analiza celor două instituții care trebuie să acorde avizele prevăzute de lege după notificarea oficială din partea Băncii Transilvania.

Unul dintre elementele analizei vizează cota de piață, respectiv creșterea concentrării din sistemul bancar și implicațiile asupra sistemului și clienților, după cum a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la întrebarea Gândul, la jumătatea lunii februarie.

Și Banca Centrală a primit notificarea din partea Băncii Transilvania și OTP Bank România și analizează tranzacția, așa cum a confirmat, marți, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru Gândul.

Potrivit Consiliului Concurenței, Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.

OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L., Fundația OTP Bank România, precum și subsidiarele acestora fac parte din Grupul OTP, oferind, de asemenea, produse și servicii de natură financiar-bancară.

„În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a transmis, marți, instituția.

Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență prin e-mail la adresa [email protected] în termen de 20 de zile de la data anunțului de marți.

Tranzacții de peste o jumătate de miliard de euro

Banca Transilvania a semnat, 9 februarie, cu Grupul OTP un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România.

Ca urmare a acestui acord, Grupul OTP vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească, după două decenii. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere. Este vorba de active de 133,96 de miliarde de lei, care înseamnă o cotă de 19,79% din piață, potrivit celor mai recente date ale BNR, la 31 decembrie 2022.

De cealaltă parte, OTP Bank, cu capital majoritar străin, avea active nete bilanțiere de 19,88 de miliarde de lei, respectiv 2,84% din piață. Finalizarea tranzacției era estimată în câteva luni, iar în acest sens este nevoie de aprobările din partea Consiliului Concurenței și a BNR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...