Convingerile premierului Tudose, după ce a vorbit cu reprezentanții mediului de afaceri despre transferul contribuțiilor

Redactor:
Adrian Ilie
Convingerile premierului Tudose, după ce a vorbit cu reprezentanții mediului de afaceri despre transferul contribuțiilor
Detalii pe Gândul.

Temele centrale ale discuțiilor dintre Guvern, patronate și sindicate au vizat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, cu accent pe transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, și creșterea salariului minim brut pe economie.

Premierul Mihai Tudose și ministrul de finanțe, Ionuț Mișa, au reiterat ideea că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu vor afecta salariile nici în mediul privat, nici în sectorul public. „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor crește. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-și plăti mai bine oamenii”, a declarat șeful Executivului.

„Patronatele au apreciat că este vorba despre o măsură foarte bună, sindicatele s-au pronunțat pentru păstrarea actualei legislații în ceea ce privește plata contribuțiilor pe salarii”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, creșterea salariului minim la 1.900 de lei începând de anul viitor, potrivit obiectivelor programului de guvernare, a fost agreată de reprezentanții sindicatelor și nu a întâmpinat opoziție din partea celor ai patronatelor.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018. O măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților.

„Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite azi la un salariu brut se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi «contribuție asiguratoare pentru muncă»”, a mai anunțat ministrul de Finanțe.

De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide