Corporatiștii, actori de ocazie. Cum ajung să joace managerii în filme cu bugete de 100.000 de euro

Corporatiștii, actori de ocazie. Cum ajung să joace managerii în filme cu bugete de 100.000 de euro
Publicat: 24/10/2014, 13:13

Citirea unui scenariu, analiza unui film, lucrul cu echipa și camera de filmat pot fi activități abordate nu doar de actorii profesioniști, ci și de manageri. Chiar dacă nu îi încurajează să se dedice total profesiei de actor, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță îi pun în lumina reflectoarelor pe corporatiștii autohtoni, distribuindu-i în filme cu bugete de peste 100.000 de euro, scrie Business Magazin.

„Dacă acum patru ani un scurtmetraj produs de școala noastră pentru cursanți costa în jur de 1.000-1.100 de euro, acum, «Alt love building», adică al doilea lungmetraj pe care îl lansăm, a ajuns la costuri totale de 160-170.000 de euro. E o diferență”, explică actorul Dragoș Bucur -, cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filmele „Polițist adjectiv”, „Furia”, „Boogie” – modul cum a evoluat școala actoriedefilm.ro folosindu-se de singurele cifrele care îi sunt familiare.

Fondată în 2010, de Bucur și de colegii săi, actorii Alexandru Papadopol („Occident”, „Marfa și banii”) și Dorian Boguță („Francesca”, „Caravana cinematografică”), aceasta este, potrivit lor, „mai mult o școală decât un business”, de aceea discuțiile despre cifre de afaceri sunt pentru ei tabu.

Totuși, alături de casa de producție care s-a desprins din școală și prin care realizează filme în care protagoniștii sunt cei care participă la cursurile lor, cei trei își aproximează veniturile la aproximativ 70.000 de euro. „De un an și jumătate am ajuns la nivelul în care acest proiect se autosusține și aduce un mic profit, dar în primii doi ani am fost la zero sau puțin sub zero”, explică Bucur.

Celor trei le-a venit ideea unei astfel de școli după ce au observat că, deși an de an tot mai mulți actori termină o facultate de profil, puțin știu să se descurce pe platourile de filmare. „Am început școala pentru o profesionalizare a actorului de teatru în cinema, ținând cont că în niciuna din facultățile de actorie din România, private sau de stat, nu se face actorie de film; există câteva cursuri, dar nu sunt nici atât de dezvoltate, nici atât de extinse încât să asigure pregătirea pentru un film după absolvire”, explică Bucur.

Astfel, au investit 5.000 de euro în amenajarea unui spațiu și în tehnologia necesară și au deschis școala în urmă cu aproximativ patru ani. Se adresau mai ales absolvenților sau studenților de actorie din cadrul facultăților de profil, care plăteau un preț lunar de circa 100 de euro pentru a participa la cursurile celor trei actori. Între timp însă, pe măsură ce au diversificat oferta școlii, aducând și alți invitați permanenți să țină cursurile, printre care regizoarea și scenarista Iulia Rugină, regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Vivi Drăgan, actorul Andi Vasluianu, au luat decizia creșterii prețului, ajuns astăzi la 350 de euro/lună. Această modificare a influențat și publicul lor țintă: dacă la început balanța era înclinată spre profesioniști, în prezent majoritatea cursanților sunt amatori ce vin din varii domenii – publicitate, IT, bănci. „Sunt mulți în poziții de management, care își permit să dea acești bani. În loc să își cumpere mobilă, spre exemplu, preferă să investească în ei”, spune Dorian Boguță.

„Nu oferim diplome, dar oferim un film”, spune Dragoș Bucur. Iar apariția într-un film poate să îi ajute pe cursanți, fie și corporatiști, la construirea încrederii în sine sau câștigarea respectului colegilor.

Citește articolul integral în Business Magazin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară