Cresc tranzacțiile cu birouri în primele nouă luni ale anului, dar peste 300.000 de metri pătrați nu au chiriași

Cresc tranzacțiile cu birouri în primele nouă luni ale anului, dar peste 300.000 de metri pătrați nu au chiriași
Publicat: 03/11/2014, 12:50
Actualizat: 03/11/2014, 15:03

„Având în vedere livrări de aproape 7.000 metri pătrați în trimestrul 3, stocul modern de clădiri de birouri în București a ajuns la 2,219 milioane de metri pătrați. Este așteptată livrarea a încă 71.000 metri pătrați până la sfârșitul anului, precum și alți 95.000 metri pătrați în 2015 doar în zonele Nord și Vest. În continuare focusul dezvoltatorilor este pentru proiecte de clasa A, cu specificații tehnice deosebite”, se arată în cel mai recent raport realizat de CBRE.

Pe de altă parte, cererea pentru spațiile de birouri moderne a continuat să crească în perioada analizată (iunie-septembrie 2014) ajungând la peste 70.000 metri pătrați, din care cererea netă (pre-închirieri, extinderi de spații și contracte noi, n.r.) reprezintă 80%. Zona de Nord și zona Pipera au atras peste două treimi din totalul tranzacționat în acest trimestru, 41%, respectiv 25%.

„Cel mai important aspect pentru consolidarea pieței de birouri din București o reprezintă nivelul stabil al contractelor de pre-închiriere – vorbim de peste 12.000 metri pătrați semnați doar în trimestrul trei, iar pentru tot anul peste 48.000 metri pătrați, sau 20% din total spațiu tranzacționat”, se arată în raport.

Astfel, potrivit calculelor MEDIAFAX suprafața tranzacționată în primele nouă luni totalizează 240.000 de metri pătrați, față de 210.000 metri pătrați, raportată de CBRE România la finele lunii septembrie a anului trecut.

„Ca urmare a volumului redus de noi spații moderne livrate și a cererii în creștere, rata de neocupare a scăzut la 14,1% de la 14,7% trimestrul anterior. În continuare există diferențe substanțiale între sub-zone – de la sub 10% în CBD (centrală, n.r.) și zona Vest, în jur de 15% pentru zonele Nord, Est și Sud și aproape 20% în zona Pipera. Preconizăm scăderea în continuare a acestui indicator, posibil de 12-12,5% până la sfârșitul anului viitor”, menționează sursa citată.

Astfel, aproape 313.000 metri pătrați de birouri din București nu au chiriași.

Reprezentanții CBRE estimează că pentru următorul an livrările vor totaliza în jur de 150.000 de metri pătrați, o rată de neocupare de 13,5% până la sfârșitul anului și de 12% la finele anului 2015.

„Dar în 2016, dacă pentru toate proiectele care sunt în plan va începe construcțua în următoarele 3-6 luni și vor fi livrate, am putea vedea o creștere a gradului de neocupare, în strânsă corelare cu rata de absorbție a acestori proiecte”, estimează consultanții CBRE.

Pentru acest an însă, aceștia apreciază că pe fondul stabilizării principalilor indicatori de performanță (scăderea ratei de neocupare, creșterea cererii și a tranzacțiilor de pre-închiriere), rata randamentului investițional s-a redus cu 25 puncte procentuale în trimestrul trei, ajungand la 7,75%. Astfel, dintre toate piețele importante din regiune, Bucureștiul este cea mai atractivă piața pentru investitori.

„Cel mai important este numărul și anvergura proiectelor anunțate pentru zona Pipera – astfel aici se găsesc 66% din proiectele aflate în dezvoltare în București. Această situație este una nouă, după ce în perioada 2011 – 2013 nu s-a livrat nimic în zonă. De altfel, zona Pipera poate fi delimitată între zona Pipera Sud, cu acces la metrou, unde cererea este în creștere și rata de neocupare este de sub 10%, și zona Pipera Nord, care se confruntă în continuare cu o rată de neocupare de peste 30%”, se mai arată în raport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului