• Publicat:
Financiar

Cultul muncii excesive se apropie de sfârșit. Firmele au început să le ceară angajaților să-și ia patru săptămâni de vacanță, pentru a rămâne productivi

Cultul muncii excesive se apropie de sfârșit. Firmele au început să le ceară angajaților să-și ia patru săptămâni de vacanță, pentru a  rămâne productivi
Până în 2030, oamenii vor munci probabil doar 15 ore pe săptămână. Pare clar acum că faimoasa predicție făcută de John Maynard Keynes în 1930 nu se va adeveri, însă cultul muncii excesive se apropie probabil de sfârșit, scrie Bloomberg.

În Scandinavia, unde oamenii se bucură de până la patru săptămâni de vacanță de vară neîntreruptă, plătită și protejată legal, multe dintre cele mai mari companii ale regiunii spun că țin să se asigure că angajații nu muncesc excesiv. Firme contactate de Bloomberg avertizează că productivitatea este amenințată dacă angajaților nu li se permite să se odihnească și subliniază că este important ca echipele de management să dea exemplu luându-și un concediu mai lung.

Skanska, una dintre cele mai mari firme de construcții din Suedia, le spune angajaților să se „deconecteze” de la job în timpul vacanței de vară. Există o „legătură puternică” între starea de bine și performanță, arată Jacob Brikeland, pur­tător de cuvânt al companiei. Iar aceasta are în mare măsură legatură cu „capacitatea de a te relaxa când nu esti la muncă”.

Suedia, cea mai mare economie scandinavă, cere companiilor să le permită angajaților să-și ia cel puțin cinci săptămâni de concediu pe an, deși multe industrii sunt reglementate de acorduri colective ce conferă adesea mai multe zile libere.

Aranjamente similare există și în restul regiunii. În Europa, concediul mediu anual este de patru săptămâni.

Parlamentarii scandinavi au decis că 15 zile pe an pur și simplu nu sunt suficiente pentru ca populația activă să rămână sănătoasă și productivă. Această atitudine domină în sfera corporate, iar toate companiile importante contactate de Bloomberg susțin că munca excesivă nu este bună pentru un mediu corporate sănătos. Acest lucru este susținut de studii care arată că angajații care simt că muncesc prea mult sunt mai puțini productivi.

Majoritatea executivilor de top pe care Bloomberg a încercat să-i contacteze pentru comentarii nu au răspuns, fiind în concediul de vară. Iar în majoritatea cazurilor, companiile au insistat ca executivii lor de top să nu fie deranjați în această perioadă.

 

Tags:
Inchide