Cum explică Isărescu faptul că de la introducerea euro în 1999 leul s-a depreciat cu peste 230% în timp ce forintul doar cu 14% iar zlotul cu 2,6%

Cum explică Isărescu faptul că de la introducerea euro în 1999 leul s-a depreciat cu peste 230% în timp ce forintul doar cu 14% iar zlotul cu 2,6%
Publicat: 08/05/2012, 13:20
Actualizat: 08/05/2012, 13:20

Leul s-a depreciat față de euro, de la introducerea monedei unice europene în 1999, mult mai mult decât celelalte monede naționale din regiune, cum ar fi forintul sau zlotul, ca un cost al reformelor făcute mai ales în acea perioadă.

„Punctul de plecare a fost defavorabil pentru leu. Într-adevăr, dacă luăm evoluția monedei naționale în comparație cu cea a zlotului, coroanei cehești și a forintului, da, leul s-a depreciat mai mult. România, în procesul de reformare, a fost în urma celorlalte țări. Această comparație nominală nu spune foarte mult. În România chiar s-au făcut reforme și toate aceste reforme au avut costuri. Gândiți-vă spre exemplu la reconstrucția rezervelor internaționale din ’99”, a declarat guvernatorul cu ocazia raportului trimestrial asupra inflației.

Ziarul Financiar a scris recent că, în 13 ani de la lansarea monedei euro, la 1 ianuarie 1999, leul a pierdut 237% din valoare. Spre comparație, coroana cehească s-a apreciat cu 29%, zlotul polonez a pierdut doar 2,6% iar forintul ungar s-a depreciat cu 14%.

Ulterior, într-o opinie publicată tot în Ziarul Financiar de către Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preciza că aceste calcule trebuie făcute luând în considerare cursurile medii anuale, reieșind astfel o depreciere de 160% a leului, nu de 237%.

„În plus, nu poate fi comparată România, țară care abia în 2000 ieșea dintr-o lungă recesiune și începea reformele, cu consecința intrării în UE abia în 2007, cu Cehia, Polonia și Ungaria care începuseră reformele cu 10 ani în urmă, în 1990, și au intrat în UE în 2004”, a explicat Vasilescu. Mai mult decât atât, el a propus să fie luată în considerare evoluția acestor monede în ultimele 12 luni. Astfel, „leul s-a depreciat cu 7 la sută, forintul cu 8 la sută, zlotul cu 6 la sută, iar coroana cehă cu 3 la sută”. „Decalajele aproape au dispărut”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...