Cum vor să rezolve criza financiară politicienii reprezentativi din România

Cum vor să rezolve criza financiară politicienii reprezentativi din România
Cum vor să rezolve criza financiară politicienii reprezentativi din România / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 03/12/2020, 07:43
Actualizat: 03/12/2020, 08:05

Mai mulți oameni politici importanți din România au dezbătut în cursul serii de miercuri, 2 decembrie, unele măsuri economice care au fost adoptate în contextul pandemiei de coronavirus, dar și măsuri care ar putea ajuta țara să iasă din criză. 

Eugen Tomac (PMP), Robert Sighiartău (PNL), Victor Ponta (Pro România), Alexandru Rafila (PSD), Tanczos Barna (UDMR), Dacian Cioloș (USR-PLUS) au fost prezenți în cursul serii de miercuri la o dezbatere politică organizată de Digi24 înaintea alegerilor parlamentare care au loc pe 6 decembrie.

Unul dintre principalele subiecte a fost criza economică din România, cauzată de pandemia de coronavirus și măsurile care s-au luat pentru prevenirea și limitarea transmiterii virului SARS-CoV-2.

Cum se rezolvă criza economică

Absorbția fondurilor europene

„Cum ați ajuns la concluzia că România a avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene?”, l-a întrebat Dacian Cioloș (USR-PLUS) pe Robert Sighiartău (PNL).

„România e pe locul 3 la absorbția fondurilor europene, pentru că la conducerea ministerului se află un profesionist”, a susținut Robert Sighiartău (PNL).

Ajutor financiar pentru IMM-uri

„Credeți că ați ajutat IMM-urile sau se putea mai bine?”, l-a întrebat Tanczos Barna (UDMR) pe Robert Sighiartău (PNL).

„Am acordat miloane de euro, PSD nu rambursa TVA, iar acum companiile au încredere în PNL”, a declarat reprezentantul PNL.

Reducerea salariilor

„Dacă PNL face guvernul și veți fi parteneri, susțineți o reducere a salariilor ca în 2010?”, l-a întrebat Alexandru Rafila (PSD) pe Eugen Tomac (PMP).

„Prioritatea e să dăm un guvern, pentru că PSD a lăsat un dezastru. Viitorul guvern va avea o sarcină istorică: banii de la Bruxelles. Spre deosebire de 2010, azi Europa este pregătită cu soluții. Nu va fi cazul să tăiem salarii și să reducem locuri de muncă (…)  Nu voi susține tăierea”, a explicat reprezentantul PMP.

Tăierea pensiilor

„Băsescu în 6 mai 2016 a anunțat tăierea pensiilor și a salariilor, întrebarea e cum mai ieșiți pe stradă cu Băsescu în frunte, cât curaj aveți sau cât tupeu?”, l-a întrebat Victor Ponta (Pro România) pe Eugen Tomac (PMP).

Între între cei doi politicieni a urmat un schimb de replici acide.

Tomac: Dvs de impostură ați auzit?

Ponta: Da, la Băsescu.

Tomac: Ați ajuns prim-ministru prin minciuni, dumneavoastră cu Dragnea ați nenorocit această țară, când ați venit țara era scoasă din criză.

Digitalizarea

„Am înființat Autoritatea pentru digitalizarea României, veți susține programul PNL de guvernare dacă veți intra în Parlament?”, l-a întrebat Robert Sighiartău (PNL) pe Eugen Tomac (PMP).

„În mod sigur vom intra în Parlament, spre deosebire de Ponta și Tăriceanu. Este o prioritate acest domeniu al digitalizării, Europa are banii, noi avem resursa umană”, a susținut reprezentantul PMP.