CURS VALUTAR. Francul elvețian a trecut de 5 lei după o decizie luată de Banca Națională a Elveției. Reacția BNR. UPDATE

Publicat: 15/01/2015, 18:40

UPDATE 13:20 Radu Crăciun, BCR: Este o mișcare de pendul, o reacție extremă a piețelor

Radu Crăciun, economist-șef BCR, este de părere că evoluția cursului euro-franc și, implicit, leu-franc reprezintă o mișcare de pendul, o reacție extremă a piețelor care au fost luate prin surprindere de decizia Băncii Centrale a Elveției.

„Nu mai departe de luni, guvernatorul Băncii Centrale a Elveției a anunțat că menținerea parității de 1,2 rămâne un element central al politicii momentare (….) Piețele sunt realmente bulversate”, a declarat Crăciun pentru gândul.

El a adăugat că se așteaptă ca fracul să se stabilizeze sub paritatea de 1,2 față de euro, însă românii cu credite în franci elvețieni ar trebui să se pregătească pentru rate mai mari deoarece francul se va aprecia.

UPDATE 13:15 Dan Suciu, BNR: A fost o răbufnire

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, este de părere că băncile au ales să afișeze cotații mult mai scumpe la vânzarea de franci decât la cumpărarea de franci deoarece nu vor să facă tranzacții până când „emoționalul iese din piață și lasă loc raționalului”.

„A fost o răbufnire, s-a creat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieșit aburul, acum doar fierbe”, a spus Suciu la Digi24.

UPDATE 13.10Cotația francului elvețian la băncile comerciale se schimbă aproape la fiecare minut. Cotațiile de la ora 13.00 la câteva bănci comerciale:

BCR 4,5 lei/CHF

Bancpost 5,0 lei/CHF

OTP 4,42 lei/CHF

Banca Transilvania 4,51 lei/CHF

BRD 4,4 lei/CHF

UPDATE 13.02Cursul anunțat de BNR pentru francul elvețian a crescut joi cu 15,7%. BNR a afișat joi la ora 13.00 un curs de 4,3287 lei pentru un franc elvețian, față de 3,7415 lei pentru un franc elvețian, cu o zi înainte.

UPDATE 12.58Francul elvețian s-a apreciat joi cu 30% față de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveției a decis să renunțe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existența sa nu mai este justificată, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Francul se tranzacționa la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.De asemenea, moneda elvețiană a crescut cu 26% față de dolar, la 81 de centime pe unitate.


Banca Națională a Elveției a anunțat joi că a abandonat pragul de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, măsură pe care instituția a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvețiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pentru renunțarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condițiile în care speculațiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziții de obligațiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că în prezent în România împrumuturile în franci elvețieni nu depășesc 5% din totalul creditelor.

„Orice piață valutară are două feluri de reacții, o reacție emoțională și o reacție rațională. Prima reacție este una emoțională”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Românii să se împrumute în moneda în care sunt plătiți, pentru că alftel sunt expuși riscului valutar”, a spus Vasilescu.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că în prezent 150.000 de români care au credite ipotecare în franci elvețieni „riscă să ajungă în stradă”.

Cursuri afișate la băncile comerciale joi, în jurul orei 12.00:

BCR 4,49 lei/CHF

Bancpost 6,5 lei/CHF

Banca Transilvania 5,2 lei/CHF

Raiffeisen Bank 5,26 lei/CHF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase