• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

DÂMBOVIȚA. Dâmbovița duce lipsă de parcuri, dar stă bine la speranța de viață. Pe loc s-a clasat în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din România

Dâmbovița s-a clasat pe locul 19 în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici relevanți.

Dâmbovița s-a clasat pe locul 19 în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici relevanți.

Mai exact, au fost luate în calcul, cu ponderi diferite, cifrele privind rata șomajului, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea muncii (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

„Punctele forte” ale județului au fost rata criminalității și speranța de viață, ambele situate ușor sub, respectiv peste media națională.

Circa 175 de dâmbovițeni la 100.000 de locuitori au fost condamnați definitiv în 2011, în timp ce la nivel național circa 223 de persoane la 100.000 de locuitori au fost găsite vinovate de către o instanță, respectiv cu 27,4% mai multe. Totodată, speranța de viață din Dâmbovița este cu câteva luni mai mare decât media națională de 73,4 ani.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Dâmbovița a primit cele mai puține puncte la capitolul suprafața spațiilor verzi din localități, comparabilă cu cea din Mehedinți, județ care s-a clasat pe penultimul loc în topul privind nivelul de trai.

În ceea ce privește productivitatea muncii, contribuția unui dâmbovițean la economie este de circa 5.100 de euro, cu un sfert mai puțin decât media națională de circa 6.820 de euro.

Un jucător cu un aport semnificativ la economia locală din județul Dâmbovița este producătorul de electrocasnisce Arctic.

Compania a avut în 2011 peste 2.500 de angajați și a derulat afaceri de peste 253,2 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Inchide