De ce pariază investitorii pe Turcia, în ciuda riscurilor

De ce pariază investitorii pe Turcia, în ciuda riscurilor
Publicat: 27/09/2016, 11:14
Actualizat: 22/08/2017, 01:09
Cererea internă contribuie cu aproape două treimi la creșterea PIB-ului Turciei, iar în pofida anilor în care a promis să reducă treptat dependența economiei de con­sum, președintele Recep Tayyip Erdo­gan nu face din iulie decât să ambaleze acest motor. Acesta a facilitat plata ratelor la cardurile de credit, a criticat banca cen­trală că nu reduce dobânzile mai rapid, i-a numit pe bancherii privați „trădători” pen­tru că nu reduc dobânzile creditelor ipo­te­care, iar aceștia le-au redus imediat, și le-a reamintit subalternilor săi că se așteaptă ca Turcia să înregistreze o rată de creștere de cel puțin 4% până la sfârșitul anului.
Acest lucru reprezintă atât o opor­tunitate, cât și un pericol pentru economie, precum și pentru firmele locale și interna­ționale care se bat pe o parte din venitul pe cap de locuitor de aproximativ 10.000 de dolari al turcilor de rând. De fiecare dată când economia turcă se încălzește, deficitul său de cont curent crește, generând avertismente privitoare la necesitățile nete anuale de finanțare externă.
Însă de fiecare dată când economia țării înregistrează performanțe peste cele ale surorilor sale din grupul Bric sau Mint, cei aflați în căutare de chilipiruri îi susțin piața de acțiuni.
Investitorii sunt îngrijorați în legătură cu riscurile existente, spune Jonathan Friedman, analist la Stroz Friedberg, însă care sunt alternativele? „Celelalte piețe emergente mari, Rusia, Brazilia, Iranul, prezintă și mai multe probleme. Investitorii sunt conștienți că Turcia trece prin vremuri grele, însă se uită la dimensiunea bazei de consumatori și găsesc țara găsesc atractivă”.
Potrivit lui Friedman, consumatorii turci sunt sofisticați și interesați de mărcile și bunurile occidentale.
Și totuși, retailerii nu au reușit încă să-și dea seama cu ar putea vinde bunuri în mod profitabil turcilor după metode occidentale, scrie Ziarul Financiar.
Michael Weiss, managing partner la AT Kearne, spune că un semn că piața ar putea fi suprasaturată sau consumatorii prea îndatorați este faptul că în pofida unei majorări cu 30% a salariului minim consumul stagnează.
Pentru guvern, să-i facă pe turci să cheltuiască în continuare, dar nu în mod excesiv, este foarte important. Nihat Zeybekci, ministrul turc al economiei a declarat recent: „Poate vor exista unele restrictții la achizițiile de bunuri de lux care nu sunt necesare. Însă, în general problema nu este o cerere excesivă, ci lipsa cererii”.
Este o problemă de echilibru, însă deocamdată economia dezechilibrată a Turciei rămâne atractivă pentru investitori. „Turcia este foarte norocoasă. Dacă s-ar fi confruntat cu o tentativă de lovitură de stat în orice alt mediu de risc mondial, impactul asupra investitorilor ar fi fost mult mai mare”, spune Friedman. „Însă în contextul creșterii modeste la nivel mondial, investitorii se îndreaptă oriunde găsesc oportunități”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase