De la FOTBAL la BERE. Un antreprenor produce BERE ARTIZANALĂ care poartă numele CÂINELUI său

Publicat: 19/01/2019, 09:12
Actualizat: 13/02/2019, 15:10

Călin Ignat lucrează singur sau ajutat de rude și prieteni la producția de bere artizanală, o afacere care a pornit mai degrabă ca un experiment făcut în casă pe care, în doi ani, la dus la o capacitate de producție de aproximativ 3.000 de litri pe serie.

Numele băuturii este „Noah”, la fel cu numele cățelului familiei care l-a însoțit permanent, încă de când a reușit să facă prima porție de bere, iar brevetul de fabricație l-a primit chiar în ziua când acesta a împlinit 10 ani.

Tânărul antreprenor, în vârstă de 35 de ani, fost fotbalist, nu a făcut studii în domeniu însă, pentru a-și atinge visul, a învățat singur din cărți de specialitate comandate pe internet și din experiența altor producători, din Cluj și București, care au fost gata să-l ajute cu sfaturi, când a avut nevoie.

„Ideea producerii berii a venit după ce într-o seară, cel mai bun prieten și, în același timp nașul meu, Radu, m-a dus într-un pub cu peste 200 de sortimente de bere artizanală, majoritatea belgiene. Acolo, după prima bere am simțit un click, care parcă a deschis o parte din mine. Era un manager la pub-ul respectiv, Romeo, care avea un har în a-ți povesti despre berile pe care le vinde încât mi se păreau povești în sticle. Tot el, la un moment dat în timpul discuției mi-a spus că, într-o zi, îmi voi deschide o fabrică de bere, pentru că sunt prea pasionat, însă la acea oră putea să îmi stârnească doar un zâmbet”, rememorează Călin momentul în care a început să încolțească ideea.

Poveștile din bar l-au făcut curios și a vrut să vadă cum se produce berea. A găsit un „kit de făcut bere de casă”, practic două găleți și o conservă cu extract de malț și hamei și a experimentat, înregistrând un fiasco total, după cum spune el râzând. Nu a renunțat, a cumpărat alt kit, a repetat experiența și așa a ajuns toată familia să bea prima bere făcută de el.

A fost începutul drumului de la experiment, la succes. A urmat transformarea unei părți din apartamentul părințior într-un mic atelier, construirea unui cazan mai mare, cu ajutorul tatălui său și apoi mutarea instalației aflată în continuă modernizare, într-un spațiu renovat tot cu forțe proprii, cu ajutorul prietenilor și rudelor. În doi ani, investiția a ajuns la o cifră cu cinci zero-uri, în euro, bani din economii și de la apropiați care au simțit că merită să investească în visul lui.

Deocamdată este o afacere de familie, în care cea mai mare parte din treabă o face el. Prima cantitate scoasă pe piață – 500 de litri, a produs-o la sfârșitul anului trecut și s-a vândut în două zile. Imediat a început să pregătească a doua șarjă, iar prepararea ei durează aproape o lună.

„Încă nu am angajați. Angajații sunt o responsabilitate mare din punctul meu de vedere și nu iți poți bate joc de ei. Trebuie să realizez ceva sustenabil înainte să ajungem la angajări. Lucrez eu și mă ajută tatăl meu sau, dacă e nevoie de mai mulți oameni, am tot sprijinul celor din jurul meu. Fac berea din apă, cinci tipuri de malț, trei de hamei și drojdie. Procesul de fabricare durează 28 de zile. Prima șarjă a fost de 500 de litri, deși capacitatea fabricii e de 3000 litri pe lună, dar începem ușor. Acum, de exemplu vom mări cu încă 500 de litri, apoi cu încă 1.000 și tot așa. Din prima, nu am putut onora multe comenzi și a fost un sentiment neplăcut pentru mine. Deja nici localurile nu mai au berea, nu mă așteptam să se vândă așa repede”, a mai spus Călin.

Numele berii – Noah – are și el o poveste: „Aveam nevoie de un nume. Ceva ce să reprezinte pasiunea mea, ceva ce atunci când pronunți să te ducă cu gândul la ceva personal pentru mine. Mergeam cu Noah (n.r. cățelul familiei, un Golden Retriever) la mama să facem bere… mereu amândoi. Și l-am strigat: >. Și atunci am zis… asta e: Bere Noah! Nu voiam să pun un nume care să sune pompos, voiam ceva personal. Să fie parte din mine. La fel cum e pasiunea berii”, a explicat tânărul antreprenor.

El a mai adăugat că berea Noah va putea fi găsită la sfârșitul acestei luni într-un magazin specializat din oraș „unde găsești cele mai bune beri artizanale„, în pub-uri și restaurante. Are comenzi și din alte orașe din țară, însă dorește ca berea lui să ajungă, în primul rând, la târgumureșeni.