Decizia definitivă în dosarul Rompetrol, așteptată marți

Decizia definitivă în dosarul Rompetrol, așteptată marți
Publicat: 06/10/2014, 18:19
Actualizat: 01/02/2019, 20:24

Verdictul în acest dosar a fost amânat, în 23 septembrie, pentru 7 octombrie.

Curtea de Apel București a încheiat în 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care au fost judecați Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roșca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuș, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache și Irina Mihaela Popovici. În același dosar a fost trimis în judecată și Dinu Patriciu, care a murit în 19 august.

Instanța a amânat atunci pronunțarea unei decizii în dosarul Rompetrol pentru 23 septembrie.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiș și senatorul Sorin Roșca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzați s-au prescris, precum și în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

Procurorul DIICOT a susținut că decizia de achitare dată în primă instanță în cazul tuturor inculpaților din această cauză nu este motivată. Acesta a cerut ca Victor Eros, Gabriela Anghelache și Alexandru Bucșă să primească pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege pentru faptele de care sunt acuzați, iar Petrică Grama să primească o pedeapsă cu suspendare.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul București în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracțiuni, printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare și care mențin, prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanța i-a achitat atunci și pe ceilalți 12 inculpați – Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Miclăuș, Elena Albu, Gabriela Anghelache și Mihaela Popovici.

Tribunalul București a respins ca neîntemeiate pretențiile civile formulate de Ministerul Finanțelor, precum și cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro și de instituire a sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Patriciu, Bucșă, Grama și Aldea.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infracțională a inculpaților a fost analizată sub două aspecte: creanța Libia (primele trei infracțiuni ale lui Patriciu, precum și cele de care sunt acuzați Grama și Bucșă) și manipularea pieței de capital.

Alexandru Bucșă este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, iar Petrică Grama, de complicitate la delapidare și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de manipulare a pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare, de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârșirea infracțiunii de manipulare a pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare și de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de manipulare a pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

Sorin Roșca Stănescu este acuzat de utilizare a informației privilegiate și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat, iar Sorin Pantiș, de manipulare a pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

Victor Eros a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului și pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat, Paul Gabriel Miclăuș și Elena Albu sunt acuzați de favorizare a infractorului și aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

În octombrie 2008, fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare Irina Mihaela Popovici a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului și aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat.