Declinul companiei de turism Thomas Cook a fost determinat de managementul defectuos. Ce spun specialiștii

Declinul companiei de turism Thomas Cook a fost determinat de managementul defectuos. Ce spun specialiștii
Publicat: 23/09/2019, 14:23

Consultantul în turism, Răzvan Pascu, pune falimentul Thomas Cook pe seama managementului defectuos care nu s-a adaptat la vremurile actuale în care primează tranzacțiile online. „Nu Brexitul este de vină pentru falimentul Thomas Cook, ci managementul care nu a știut să se adapteze noilor vremuri”, a declarant Răzvan Pascu pentru Mediafax, invocând ambiția companiei de a funcționa prin spații mari deschise pe străzi și bulevarde celebre.

„În perioada când toata lumea se îndreaptă spre online și toate investițiile marilor companii merg în această directie, Thomas Cook avea înca spații foarte mari la strazi și bulevarde mari, cu mulți angajati, practic tipul acela de turism care începe sa dispară. Deciziile de management au fost greșite, si asta se intamplă de mult timp, nu doar acum”, a mai afirmat consultantul în turism.

„Chinezii care dețin și Club Med au vrut sa îi salveze financiar, însa creditorii au cerut mai mulți bani ca garantie. Acum puțin timp au investit și o companie din Turcia în Thomas Cook, gândindu-se ca vor reuși să faca un parteneriat pentru britanicii care merg la all-inclusive în Turcia. Ultima capitalizare bursieră de vineri dădea compania Thomas Cook la o valoare de până în 60 milioane de lire, o scădere de peste 95% față de timpurile de glorie”, a mai explicat Răzvan Pascu pe marginea declinului Thomas Cook.

Și Alin Burcea, CEO-ul agenției de turism Paralela 45 crede că prăbușirea Thomas Cook este urmarea managementului defectuos și a faptului că firma nu s-a adaptat erei internetului, preferând să păstreze multe reprezentanțe fizice. „A fost o problemă de costuri și de neadaptare la vremurile moderne. Industria turismului din România s-a adaptat mai repede, poate nu avem autostrăzi ca în Vest dar tehnologiile le preluăm rapid”, spune Alin Burcea.

Căderea Thomas Cook nu poate afecta un număr prea mare de turiști români, în condițiile în care firma nu era prezentă pe plan local, spune Burcea. „Sunt prezente TUI, Dertour sau Nekermann, dar Thomas Cook nu era prezentă în România. Nu exclud să fie 10 – 15 turiști afectați, și pot să existe agenții locale care să vândă online pentru Thomas Cook, dar nu pot fi decât cazuri izolate”, a apreciat omul de afaceri.

În 1841, Thomas Cook a organizat prima sa excursie, o călătorie cu trenul din Leicester Leicester în centrul Angliei până în orașul vecin Loughborough. Un tren special transporta aproximativ 500 de pasageri pe o distanță de 12 mile și înapoi pentru o manifestație anti-alcool, potrivit unui istoric realizat de Reuters.

După 14 ani, în 1855 are loc primul turneu continental al lui Thomas Cook. El preia două grupuri de turiști din portul englezesc Harwich spre Anvers, apoi spre Bruxelles, Köln, Heidelberg, Strasbourg și, în sfârșit, la Paris pentru o Expoziție Internațională.

Tot atunci, Cook oferă pentru prima dată un pachet complet de vacanță (care include călătorii, cazare și mâncare). Thomas oferă, de asemenea, pentru prima dată servicii de schimb valutar.

În 1865, Thomas Cook deschide primul său magazin high-street pe Strada Fleet, în Londra.

În 1948, firma lui Cook devine companie de stat, sub egida British Transport Holding Company.

Compania va fi privatizată 24 de ani mai târziu, după ce a fost cumpărată de consorțiul format de Britain”s Midland Bank, Trust House Forte și Automobile Association.

În 1990, compania devine cel mai mare operator de case de schimb valutar după ce achiziționează firma Deak International.

A treia cea mai mare bancă germană, Westdeutsche Landesbank și cea mai mare companie de charter din Germania, cumpără Thomas Cook Group de la Midland Bank în 1992.

Din 1994 urmează o perioadă de vânzări și achiziții pentru Thomas Cook, iar în 2001 ajungă să aibă cel mai mare lanț de agenții de turism al Regatului Unit.

În 2015 se încheie parteneriatul strategic cu grupul de investiții chinez Fosun International Limited.

În primăvara lui 2019, Thomas Cook anunță a treia oară că firma este îngrijorată de profiturile înregistrate, întrucât necesitatea de a aplica reduceri, costurile mari ale combustibililor și prețurile ridicate ale hotelurilor vor afecta compania de-a lungul sezonului estival.

Thomas Cook este de acord cu termenii principali ai unui pachet de salvare prin care Fosun Tourism va prelua operațiunile sale de turism, iar băncile creditoare și deținătorii de obligațiuni îi vor achiziționa compania aeriană.

În septembrie posibilitatea unei salvări era văzută într-un pachet adițional de 200 milioane de lire care ar fi putut trece compania prin sezonul de iarnă, când vânzările sunt slabe. Thomas Cook s-a prăbușit, însă, după ce negocierile de ultimă oră care vizau salvarea firmei de turism cu o vechime de 178 de ani au eșuat, iar cei 150 de mii de turiști britanici vor reveni acasă.

Autoritatea Britanică pentru Aviație Civilă (CAA) a declanșat cea mai mare repatriere pe timp de pace, vizând aducerea acasă a a peste 150.000 de turiști britanici.

Peter Fankhauser, directorul executiv al lui Thomas Cook, a declarat că prăbușirea firmei a fost o „problemă pe care o regretă profund”. Fankhauser și-a cerut scuze pentru „milioane de clienți și miile de angajați” ai firmei.

Eșecul operatorului turistic pune 22.000 de locuri de muncă în pericol la nivel mondial, inclusiv 9.000 în Marea Britanie.

Guvernul a plătit 45 de avioane pentru a aduce clienții acasă. Dimensiunea flotei o face temporar a cincea cea mai mare companie aeriană din Marea Britanie. Operatorii, inclusiv EasyJet și Virgin, au furnizat unele aeronave, cu avioane care provin chiar și din Malaezia.

Prim-ministrul Boris Johnson s-a angajat să îi ajute pe turiști, fără probleme, dar a pus la îndoială faptul că directorii companiei au fost încurajați în mod corespunzător să „rezolve aceste probleme”. „Este o situație foarte dificilă și, evident, gândurile noastre sunt la clienții lui Thomas Cook, la agenții de turism, care acum se pot confrunta cu dificultatea de a ajunge acasă”.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că prăbușirea companiei a fost „o veste foarte tristă pentru personal și pentru turiști” și i-a îndemnat pe cei afectați să se „înțeleagă cu personalul”. Shapps a anunțat că guvernul și CAA au angajat zeci de avioane charter pentru a-și transporta acasă clienții în mod gratuit. Operațiunea de urgență, denumită operațional Matterhorn, îi va aduce acasă pe britanici. Duminică, aeronavele goale începuseră deja zbiară de peste mări, gata să-i readucă pe turiști în Marea Britanie, luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu