Deficitul balanței comerciale a scăzut în primele șapte luni din 2023, față de același interval din 2022. Produsele cu cea mai mare creștere la export

Deficitul balanței comerciale a scăzut în primele șapte luni din 2023, față de același interval din 2022. Produsele cu cea mai mare creștere la export
Publicat: 11/09/2023, 16:17

Comerțul internațional cu bunuri în luna iulie a scăzut, atât la capitolul importuri, cât și exporturi, față de aceeași lună de anul trecut, iar în primele șapte luni din acest an, exporturile României au depășit semnificativ importurile, ceea ce a dus la un deficit al balanței comerciale mai mic decât cel înregistrat în același interval din 2022, după cum arată cele mai recente date publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Exporturile României au însumat, în luna iulie, 7,656 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 9,937 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,281 miliarde de euro, potrivit INS.

Față de luna iulie 2022, exporturile din luna iulie 2023 au scăzut cu 3%, iar același trend descendent au avut și importurile, care au scăzut cu 11,5%.

Deficitul balanței comerciale – respectiv diferența dintre exporturi și importuri – a fost în creștere față de luna precedentă, când esta de 2,269 miliarde de euro, dar mai mic decât valoarea maximă lunară din acest an, din martie, când era de 2,430 miliarde de euro.

În primele șapte luni din 2023, exporturile au însumat 55,085 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 70,689 miliarde de euro.

Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023 a fost de 15,603 milioane de euro, mai mic cu 3,2 miliarde de euro, respectiv cu 17% față decât cel înregistrat în aceeași perioadă de anul trecut.

Potrivit INS, în primele șapte luni din acest an, exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%, comparativ cu același interval din 2022.

Cu 15,8% mai multe alimente și animale vii la import

Cele mai mari ponderi în structura exporturilor şi importurilor din primele șapte luni sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,8% la export şi 36,3% la import) şi alte produse manufacturate) (30,3% la export şi 29,2% la import). Creștere

Cele mai mari creșteri procentuale ale exporturilor au fost la băuturi și tutun, de 41,9% față de anul trecut, dar acest segment are o pondere de doar 2,3% dn exporturi.

O creștere procentuală mai mică, dar cu o pondere mai mare în totalul exporturilor a fost la mașini și echipamente pentru transport – cu un avans de 12%, pentru o categorie care înseamnă aproape jumătate – 44,8% – din exporturile României.

Cea mai mare scădere, de 38,9%, a fost la uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală, care au doar 0,5% din totalul exporturilor.

La capitolul importuri, în România au intrat cu 15,8% mai multe alimente și animale vii, o categorie cu o pondere de 8,9% din importuri.

Cea mai mare scădere procentuală a fost la combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate – un segmnt cu o ponderere de 7,9% din importuri – respectiv 30,2%,

Per ansamblu, valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri reprezintă cea mai mare parte a comerțului extern. În primele șapte luni, acestea s-au ridicat la 40,104 miliarde de euro la expedieri şi de 52,006 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,8% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

Astfel, în afara UE, valoarea schimburilor de bunuri în același interval a fost de 14,980 miliarde de euro la exporturi şi de 18,682 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,2% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

De precizat că cifrele INS se bazează pe preţul FOB (Free on Board/Liber la bord), care reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Pentru importuri, este calculat preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) care reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro