Deficitul bugetar la 7 luni s-a DUBLAT față de anul trecut. Care sunt CAUZELE

Deficitul bugetar la 7 luni s-a DUBLAT față de anul trecut. Care sunt CAUZELE
Execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 11,9 miliarde de lei, respectiv 1,26% din PIB, arată un comunicat transmis joi de Ministerul Finanțelor. În primele șapte luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 5,1 miliarde lei, echivalentul a 0,63% din PIB. Încasările din contribuțiile de asigurări și din veniturile nefiscale au crescut, însă cele din din impozitul pe salarii și venit au scăzut, pe fondul reducerii cotei impozitului pe venit, de la începutul anului.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,8 miliarde de lei, reprezentând 17% din PIB, sunt cu 13,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, mai anunță Ministerul Finanțelor în comunicatul transmis Mediafax.

„Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,5%) și din veniturile nefiscale (+20,7%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile nefiscale au fost influențate pozitiv în luna iulie de încasările din dividende”, precizează Finanțele.

În luna iulie 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA. Astfel, acestea au crescut cu 35,9% față de realizările aceleiași luni din 2017, ajungând la o valoare de 31,9 miliarde de lei pe primele șapte luni ale anului în curs, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,8% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost în sumă de 15,6 miliarde de lei (1,7% din PIB) cu 9,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 6,2% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 22,7% „pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018″, mai arată Ministerul Finanțelor.

De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 32% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități „ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule”.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 7,6 miliarde de lei cu 16,7% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.

De cealaltă parte, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 172,8 miliarde de lei, cu 18% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.

„Cheltuielile de personal sunt cu 25,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, explică ministerul.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile sunt mai mari cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Dobânzile sunt cu 20% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 0,9% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 de lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 de lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 la 640 de lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 10,9 miliarde de lei, cu 29,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, a mai comunicat Ministerul Finanțelor.

 

Gigi Becali dă lovitura mult aşteptată la FCSB. O fostă câştigătoare a Ligii Campionilor a...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Aşa SE FURĂ parfumurile din magazin. Doi HOŢI EXPERIMENTAŢI au dezvăluit tot. Doar aşa nu...
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
O femeie care ar fi murit de Covid, a reapărut după 10 zile. Rudelor li...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Decizia în miez de noapte care afectează milioane de români cu mașini pe benzină și...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
TOATE ZBORURILE SUNT ANULATE! Anunţul a venit ca o bombă. Măsura intră în vigoare în...
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Cât de mult s-a...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Zona din Bucureşti unde lucrau peste 100.000 de oameni pe care pandemia a transformat-o total...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide