Departamentul pentru Energie îl contrazice pe Băsescu: cererea de reexaminare a legii privind energia include informații eronate

Departamentul pentru Energie îl contrazice pe Băsescu: cererea de reexaminare a legii privind energia include informații eronate
Publicat: 08/01/2014, 20:02
Actualizat: 03/10/2018, 10:30

Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include „informații eronate”, a anunțat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizează că autoritățile au respectat procedurile de comunicare în relația cu CE.

Președintele Traian Băsescu a transmis marți Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

„Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene «Comisia este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele». În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României”, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Președintele Traian Băsescu consideră că aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, „este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013, a anunțat miercuri Departamentului pentru energie, care aduce o serie de clarificări pe această temă.

„Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN-Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi. În urma transmiterii prenotificării de către autoritățile române, Comisia a apreciat că «la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române, nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate». În ceea ce privește procedurile de lucru în relația cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relația de informare a Comisiei deoarece dă posibilitatea acesteia să solicite clarificări și informații suplimentare înainte de luarea unei decizii”, se arată în comunicatul Departamentului.

Totodată, în scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocată în Cererea Președinției, sunt enumerate măsurile pentru care se face invitația de notificare: amânarea temporară a unor certificate verzi până în 2017-2018; modificări ale mecanismului de ajustare (la supracompensare); limitarea acreditărilor la nivelele stabilite în PNAER; posibilitatea de a solicita garanții financiare la racordare; tranzacționarea certificatelor verzi numai pe piața centralizată; anularea suportului pentru instalații fotovoltaice pe terenuri agricole; anularea suportului pentru energia livrată peste notificările orare; preluarea energiei cu certificate verzi pe bază de contracte ferme, potrivit Departamentului pentru energie.

„În data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurentei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii”, se mai spune în comunicatul Departamentului.

Departamentul mai arată că OUG nr.57/2013 este un act normativ extrem de important, la inițierea proiectului fiind luată în calcul creșterea necontrolată a prețurilor la clienții finali de energie electrică pe seama contribuției pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei per MWh în primul semestru din 2013.

Camera Deputaților a adoptat în 17 decembrie ordonanța privind energia regenerabilă, care prevede translatarea plății certificatelor verzi pe o perioadă de 3 ani și tranzacționarea acestor certificate pe bursă. Deputații au adoptat legea de aprobare a ordonanței cu 243 voturi „pentru”, 46 „împotrivă” și 21 abțineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete