Diaconu, ANAF: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocații, așteptăm o eventuală amnistie fiscală

Diaconu, ANAF: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocații, așteptăm o eventuală amnistie fiscală
Publicat: 08/01/2015, 16:45

„Este o anomalie legislativă (…) Am sistat emiterea deciziilor, așteptăm modificarea cadrului normativ și, probabil, o eventuală decizie legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor de impunere care deja s-au emis”, a precizat Diaconu, într-o conferință de presă la care au participat premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

El a arătat că Fiscul nu a făcut altceva decât să aplice legislația, iar situația poate fi corectată doar prin modificarea cadrului legal.

Vâlcov a precizat că nu se va ajunge în instanță cu acei contribuabili pentru care s-au emis deja dezicii de impunere.

Premierul Ponta a afirmat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanță care să prevină în viitor „aberații” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuțiilor de sănătate pentru alocațiile primite de copii.

El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanții acesteia, aflați în prezent în opoziție, au fost „mai puțin critici” la adresa Guvernului pe această temă.

Câteva mii de copii din Curtea de Argeș și din localitățile limitrofe care au alocațiile pe card au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Reprezentanta unei organizații non-guvernamentale din județul Argeș a declarat că a fost contactată de părinți ai copiilor aflați în această situație.

„Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociației mele care m-au sunat disperate că nu știu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea și am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menționez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocațiile pe card au primit aceste înștiințări”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mădălina Fotache, președintele Asociației Cultural Creștine „Aripi de înger” din județul Argeș.

Potrivit acesteia, este vorba despre înștiințări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitați pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

Și presa locală din Alba a informat că mai mulți părinți au primit acasă somații de plată de la Finanțe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiții” și contribuții de sănătate.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că Ministrul Finanțelor și șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înștiințările de plată a taxelor pentru alocație, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că așteaptă să i se comunice însă și cine trebuie sancționat și cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanții conducerii agenției au transmis cÇŽtre unitÇŽțile de administrare fiscalÇŽ o circularÇŽ prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurÇŽri sociale de sÇŽnÇŽtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatÇŽ de bÇŽnci, pentru alocațiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

„PrecizÇŽm, încÇŽ o datÇŽ, cÇŽ obiectul impunerii nu ίl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu și-au ridicat alocațiile din conturi”, arată ANAF într-un comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?