Diaconu, ANAF: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocații, așteptăm o eventuală amnistie fiscală

Diaconu, ANAF: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocații, așteptăm o eventuală amnistie fiscală
Publicat: 08/01/2015, 16:45

„Este o anomalie legislativă (…) Am sistat emiterea deciziilor, așteptăm modificarea cadrului normativ și, probabil, o eventuală decizie legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor de impunere care deja s-au emis”, a precizat Diaconu, într-o conferință de presă la care au participat premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

El a arătat că Fiscul nu a făcut altceva decât să aplice legislația, iar situația poate fi corectată doar prin modificarea cadrului legal.

Vâlcov a precizat că nu se va ajunge în instanță cu acei contribuabili pentru care s-au emis deja dezicii de impunere.

Premierul Ponta a afirmat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanță care să prevină în viitor „aberații” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuțiilor de sănătate pentru alocațiile primite de copii.

El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanții acesteia, aflați în prezent în opoziție, au fost „mai puțin critici” la adresa Guvernului pe această temă.

Câteva mii de copii din Curtea de Argeș și din localitățile limitrofe care au alocațiile pe card au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Reprezentanta unei organizații non-guvernamentale din județul Argeș a declarat că a fost contactată de părinți ai copiilor aflați în această situație.

„Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociației mele care m-au sunat disperate că nu știu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea și am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menționez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocațiile pe card au primit aceste înștiințări”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mădălina Fotache, președintele Asociației Cultural Creștine „Aripi de înger” din județul Argeș.

Potrivit acesteia, este vorba despre înștiințări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitați pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

Și presa locală din Alba a informat că mai mulți părinți au primit acasă somații de plată de la Finanțe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiții” și contribuții de sănătate.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că Ministrul Finanțelor și șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înștiințările de plată a taxelor pentru alocație, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că așteaptă să i se comunice însă și cine trebuie sancționat și cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanții conducerii agenției au transmis cÇŽtre unitÇŽțile de administrare fiscalÇŽ o circularÇŽ prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurÇŽri sociale de sÇŽnÇŽtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatÇŽ de bÇŽnci, pentru alocațiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

„PrecizÇŽm, încÇŽ o datÇŽ, cÇŽ obiectul impunerii nu ίl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu și-au ridicat alocațiile din conturi”, arată ANAF într-un comunicat.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa...
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii...
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Previziune sumbră a unui medic cardiolog în cazul Eriksen: „A murit pentru câteva minute”
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Eliminare surpriză la Survivor România. A început să plângă după anunțul lui Daniel Pavel
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
CUTREMUR total în Europa! Este lovitură cruntă pentru GERMANIA: Un precedent grav
DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...