Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România

Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România
Publicat: 27/01/2014, 09:58
Actualizat: 21/03/2019, 03:46

În Evul Mediu, coloniștii germani „trăgeau” către Sibiu, iar astăzi orașul a ajuns un centru important pentru furnizorii nemți de automobile, notează publicația Die Welt într-un amplu material. Chiar și așa, companii precum Bosch sau Daimler mai au de rezolvat unele probleme.

Șefii Daimler din Stuttgart au mari așteptări de la Bernd Krottmayer, directorul companiei Star Transmission. Bărbatul în vârstă de 38 de ani a preluat operațiunile fabricii din Transilvania. Uzina este un element cheie în strategia de dezvoltare a gigantului german care intenționează să devină până în 2020 cel mai cumpărat și profitabil brand de automobile din lume. Krottmayer se află în România din 2010 și se va ocupa în perioada următoare de construcția fabricii din Sebeș, o investiție de circa 300 de milioane de euro.

Odată cu venirea sașilor, în secolul al XII-lea, zona din centrul României a continuat să fie atractivă pentru investitorii germani, notează publicația.

„Epicentrul acestui boom este Sibiul, localitate situată la circa 50 de km de Sebeș. Printre cele circa 800 de companii germane de aici se numără Siemens, cu trei fabrici, Continentat, Thyssen-Krupp, precum și numeroși alți furnitori auto mijlocii”, scrie Die Welt.

Orașul este la mare căutare nu doar pentru costul redus al forței de muncă, este de părere Krottmayer.

„Are mai degrabă legătură cu limba germană, vorbită de mulți aici, și de infrastructura bună”, susține reprezentantul Daimler. În oraș există un liceu german și se predă germana în școli, aici se află o universitate româno-germană, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german.

Totodată, edilul local, Klaus Iohannis, a fost responsabil de „curtarea” unor investitori, pe care i-a convins să vină la Sibiu prin simplificare birocrației, lupta împotriva corupției, extinderea infrastructurii și restaurarea centrului vechi al orașului, notează publicația.

Reprezentanții minorității germane — Forumul Democrat al Germanilor din România — au acum nouă primari în regiune, mai constată Die Welt.

Șefii germani susțin că imaginea României este deseori asociată exclusiv cu sărăcie și corupție. Așa credea și Jurgen Schmidt, directorul producătorului de întrerupătoare Marquardt, când a venit pentru prima dată la Sibiu.

„Acum nu întreb centrala germană cât timp mai trebuie să stau, ci cât mai pot rămâne”, mărturisește el la șase ani de la sosire.

Companiile prezente în zona Sibiul și-au extins semnificativ activitatea în ultimii ani.

Marquardt a încheiat în primăvara lui 2013 al cincilea proces de extindere și a ajuns la 1.400 de angajați. În funcție de condițiile de piață, numărul acestora ar urma să crească în următorii ani până la 1.900. Continental și-a extins pentru a patra oară fabrica în 2012, iar numărul angajaților a crescut de la 1.800 la 2.300.

Astfel de investiții au făcut ca rata șomajului în jurul Sibiului să scadă de la 10,3% în 2000 la aproximativ 4,1% în 2012, sub media de la nivel național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase