Direcția Antifraudă: Principalul furnizor de fructe și legume al marilor magazine a făcut evaziune de 24 de milioane de euro

Direcția Antifraudă: Principalul furnizor de fructe și legume al marilor magazine a făcut evaziune de 24 de milioane de euro
Publicat: 11/07/2014, 17:30
Actualizat: 22/03/2019, 09:03

Inspectorii antifraudă fiscală au stabilit un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro, bani care reprezintă TVA aferent comercializării de legume și fructe către marile lanțuri de hipermarketuri (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image), din 2012 și până în prezent.

Începând cu ianuarie 2014, inspectorii antifraudă fiscală au analizat și monitorizat activitatea comercială a 62 firme, care au realizat importuri și achiziții intracomunitare de legume și fructe din ianuarie 2012 până în prezent.

Circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă și reprezenta liderul de piață în acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, după valoarea contractelor, conform DGAF.

Sistemul de fraudare funcționa pe două paliere distincte.

Primul palier era constituit din 58 de firme fantomă, înființate pe numele unor oameni cu situație materială grea, atât cetățeni români cât și arabi refugiați din zonele de conflict, care primeau între 100 și 200 lei pentru fiecare firmă.

Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligațiile fiscale, fie refuzau să le plătească și intrau în insolvență, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori și facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit să confere aparența legalității și seriozității necesare colaborării cu marile lanțuri de retail.

Timp de doi ani și jumătate, au fost descărcate și comercializate săptămânal în România circa 570 tone legume și fructe (28 TIR-uri), cu predilecție banane și portocale provenite din Franța, Olanda, Grecia și Italia și citrice importate de la o firma din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate.

În fapt, în cazul achizițiilor intracomunitare, TVA-ul aferent se înregistra cu taxare inversă, urmând să fie colectată la vânzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin înregistrarea de achiziții cu TVA deductibil de la firmele tip „fantomă” interpuse pe lanțul de comercializare.

În cazul importurilor, obligațiile fiscale erau preluate de aceleași firme tip „fantomă”, iar societățile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Astfel, prin aceste mecanisme de fraudă, sumele încasate la bugetul de stat reprezentând TVA, în principal, și impozit pe profit, au fost foarte mici în comparație cu volumul achizițiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate. De exemplu, valoarea livrărilor din ultimul an către retail-eri a fost de aproximativ 100 de milioane euro, perioadă în care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, înregistrându-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

După ce inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au anunțat Poliția, ofițerii Direcției de Combatere a Crimei Organizate și procurorii DIICOT au organizat, miercuri, 46 de percheziții și au ridicat 28 de persoane. Dintre acestea, 12 au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Polițiștii au indisponibilizat zece mașini de lux, aproximativ 500 de tone de fructe și legume, precum și echivalentul în lei și valută a peste 330.000 de lei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Foarte puțini știu asta! Ce scrie, de fapt în garanția centralelor termice de apartament
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....