Director în CE: Sperăm în rezultate pozitive la auditul din noiembrie și la reluarea plăților POSDRU

Director în CE: Sperăm în rezultate pozitive la auditul din noiembrie și la reluarea plăților POSDRU
Publicat: 30/10/2012, 14:40
Actualizat: 29/09/2018, 01:23

Peter Stub Jorgensen, director la Direcția Employment a Comisiei Europene, a declarat marți că speră ca rezultatele auditului pe care o misiune de experți CE îl va face în noiembrie în România pe programul POSDRU să fie pozitive și să permită reluarea plăților.

Prezent, marți, la Sinaia, unde a participat la conferința anuală „POSDRU- Principalul instrument pentru formare, ocupare și incluziune socială din România” – 2012, Peter Stub Jorgensen, director pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune în cadrul Comisiei Europene, a afirmat că la nivelul CE proiectele pe POSDRU nu sunt tratate „individual sau unul câte unul”.

Acesta a spus și că pentru ca plățile pe POSDRU către România să fie reluate este nevoie ca autoritățile române să depună o cerere de plată, însă aceasta nu a fost depusă până acum.

„Comisia nu este interesată în tratarea proiectelor individual sau unul câte unul. Sperăm ca rezultatele auditului din noiembrie să fie unele pozitive și astfel aceste rezultate să ne permită reluarea plăților. Pentru ca plățile să fie reluate este necesară depunerea unei cereri de plată din partea României pe care încă nu am primit-o. Această cerere de plată trebuie să mai conțină și alte elemente, cum ar fi spre exemplu corecțiile financiare. Deci, dacă vom primi cerere de plată până la sfârșitul anului, acest lucru va însemna că România va reveni la situația normală. Aceste corecții financiare nu înseamnă că România va pierde bani. Aceste fonduri vor rămâne intacte”, a spus Peter Stub Jorgensen, întrebat de jurnaliști când vor fi deblocate plățile către România pentru POSDRU.

Întrebat, la rândul său, cine anume va trebui să depună această cerere către Comisia Europeană, directorul general AM POSDRU, Cristian Ababei, prezent și el la reuniunea de la Sinaia, a răspuns că o astfel de cerere trebuie depusă de către Autoritatea de Management.

Acesta a arătat că eventualele corecții financiare aplicate proiectelor „nu înseamnă că România va pierde bani” și că fondurile pentru POSDRU „vor rămâne intacte”.

El a precizat că în acest moment în România sunt în implementare aproximativ 1.700 de proiecte pe POSDRU și că între 300 și 500 dintre acestea sunt „în dificultate”.

La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat: „După ce vom primi punctul de vedere în urma auditului CE din noiembrie, în măsura în care acesta va fi pozitiv, în sensul că respectăm toate metodologiile, imediat vom transmite toate aceste cereri către Comisia Europeană. Noi trebuie să avem garanția că lucrăm bine. Imediat după această comisie vom putea să transmite către CE. Ei așteaptă de la noi aceste cereri până în 21 decembrie”.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în 10 octombrie, că plățile pe programul POSDRU, aflat în presuspendare din august, ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiția schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni. De asemenea, Orban a precizat, luni, că nivelul corecțiilor financiare în procent de 25% propuse de Comisia Europeană pentru proiectele programului POSDRU se ridică la aproximativ 180 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace