Directoratul Național de Securitate Cibernetică sprijină operatorii de servicii esențiale din energie

Directoratul Național de Securitate Cibernetică sprijină operatorii de servicii esențiale din energie
Conferința coorganizată de DNSC / Sursa: Facebook
Publicat: 27/09/2022, 17:33

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în parteneriat cu Cynergy-ISAC și SANS Institute, a contribuit la organizarea primei conferințe naționale dedicată operatorilor români de servicii esențiale și infrastructuri critice din domeniul energiei, care a avut loc în perioada 21-23 septembrie 2022.

„Evenimentul coorganizat de DNSC a avut ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare și reziliență a organizațiilor din România, din perspectiva integrării în centrul de partajare şi analiză a informaţiei (Information Sharing and Analysis Center – ISAC) nou creat, îmbunătățirea nivelului de pregătire specifică domeniului, augmentarea posturii de securitate cibernetică a operatorilor din sectorul energetic, reprezentând în același timp o continuare a seriei de workshop-uri organizate de către Cynergy-ISAC”, a transmis DNSC, printr-un comunicat de presă. Cynergy este primul Energy-ISAC din România.

Conferința desfășurată în București și-a propus țintirea unei audiențe cât mai diverse. Astfel, în cadrul evenimentului au fost supuse atenției publicului atât tematici high-level, specifice palierului managerial, cât și topicuri practice, destinate inginerilor și operatorilor, scopul final fiind creșterea nivelului de conștientizare privind riscurile inerente ecosistemelor hibride IT/OT, prezente în infrastructurile cu valențe critice.

Potrivit comunicatului de presă transmis, este semnificativ faptul că, în cadrul evenimentului, au fost susținute prezentări și din partea reprezentanților unor entități europene cu expertiză în domeniu, precum ENISA, NASK Polonia, EE-ISAC (European Energy ISAC), respectiv companii private.

DNSC susține și încurajează atât lansarea unor astfel de inițiative în sectorul securității cibernetice, cât și implicarea mediului privat în susținerea unor astfel de activități.

Conform Legii nr. 18/2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor criticeprivind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, în anexa ce detaliază infrastructura critică naționalî/infrastructura critică europeană (ICN/ICE), la sectorul Energetic sunt incluse subsectoarele:

  • Energie electrică, inclusiv nuclear-electrică – capacități și instalații pentru producere, depozitare/stocare, rețele de distribuție și transport
  • Petrol și derivate petroliere – capacități și instalații pentru extracție/producție, rafinare, tratare, depozitare/stocare, distribuție și transport prin conducte, terminale
  • Gaze naturale și derivate din gaze naturale – capacități și instalații pentru extracție/producție, rafinare, tratare, depozitare/stocare, distribuție și transport prin conducte, terminale
  • Resurse minerale
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase