Directorul CFR SA, demis. Axinia spune că motivul este un contract de milioane de euro: „Domnul ministru mi-a spus să fac ceva și nu am făcut”

Redactor:
Laura Albu
Directorul CFR SA, demis. Axinia spune că motivul este un contract de milioane de euro: „Domnul ministru mi-a spus să fac ceva și nu am făcut”
Consiliul de Administrație al CFR SA l-a demis din funcția de director general pe Constantin Axinia. Acesta a declarat pentru MEDIAFAX că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiții în valoare de sute de milioane de euro.

„Domnul ministru mi-a spus să fac ceva și nu am făcut: de semnat un contract fără să aștept o hotărâre a instanței definitivă, ca să pot semna un contract. Pe legislație puteam să semnez contractul, dar intram sub incidența unei alte legi care spunea că dacă instanța superioară anulează hotărârea de tribunal voi fi pasibil de o amendă cuprinsă între 1-3% din valoarea contractului”, a spus Axinia, care a adăugat că valoarea contractului este „de câteva sute de milioane de euro”.

Constantin Axinia a adăugat că și departamentul juridic al companiei i-a recomandat, de asemenea, să nu semneze contractul în lipsa instanței de judecată.

„I-am zis ministrului: semnez numai în momentul în care există o sentință definitivă. Mai mult de atât, direcția juridică din cadrul companiei mi-a înaintat o notă în care îmi recomandă să nu semnez acest contract până nu va soluționa instanța de judecată acest lucru”, a spus fostul director interimar al CFR Infrastructură.

În privința afirmațiilor ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, despre termenul pentru retructurări în CFR SA, concomitent cu cel al Companiei de Autostrăzi (CNAIR), Axinia a negat că i-ar fi fost solicitat acest lucru.

„Nu mi-a trimis ministrul Transporturilor nicio dispoziție, mai ales că acestea vin prin Consiliul de Administrație, să facă o restructurare la calea ferată. Eu ca interimar nu pot să fac o restructurare pentru că nu am un target, nu am indicatori de performanță. Sunt interimar din 26 martie, am mers din interimar în interimar în speranța că va fi un director general pus pe funcție care să primească indicatori de performanță și să facă restructurare. Eu ce să retructurez, pentru că această organigramă care este acuma la calea ferată este făcută chiar de pe timpul când era ministru domnul Cuc, era domnul Chiper. Domnul Chiper e din nou director astăzi. Atunci i-a plăcut domnului ministru organizarea și acum nu-i mai place. S-o fi schimbat ceva între timp? Este societatea cea mai stabilă funcțional din toate societățile CFR care mai sunt încă, și pe care m-am chinuit s-o mențin pe linia de plutire în pofida faptului că CRF Marfă sau CFR Călători nu-mi dau banii pe TUI (taxa de administrare a infratructurii), am ținut-o bine și am realizat performanță”, a declarat fostul director CFR SA.

AGA de la CFR SA a decis numirea lui Marius Chiper, fost director general adjunct al companiei, la conducerea acesteia.

Axnia a adăugat că Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) s-a reunit rapid pentru a-i decide demisia, în condițiile în care în mod normal durează chiar și două luni ca Adunarea să semneze un document.

„De vineri se auzea că vrea să mă schimbe. Președinta Consiliului de Administrație nu a vrut să mă schimbe și și-a dat demisia, un alt membru din Consiliul de Administrație și-a dat și el demisia astăzi, pentru că nu a găsit motiv pentru care să fiu schimbat. Cu o viteză extraordinară, ca niciodată, Adunarea Generală a Acționarilor a găsit doi membri în Consiliul de Administrație, în condițiile în care am avut o dată nevoie de AGA să-mi semneze fila de buget petru fonduri proprii de investiții și m-au ținut aproape două luni de zile până au semnat-o. Și iată, pentru schimbarea mea într-o oră s-a făcut Adunarea Generală a Acțiunarilor. Eu nu am primit nicio dispoziție scrisă, pentru cu eu trebuie să primesc o dispoziție scrisă de la Consiliul de Administrație”, a mai afirmat Axinia.

Axinia a spus că intenționează să acționeze în instanță Consiliul de Administrație al companiei. „În contractul meu de mandat se spune foarte clar că dacă administratorul vrea să mă schimbe înainte de îndeplinirea termenului de mandat trebuie să fiu notificat cu 30 de zile, lucru care nu s-a făcut. Am să acționez în instanță pentru că nu este corect să ieși pe ușa din dos pentru niște declarații că nu ai făcut restructurare. Pe ce să fac restructurare dacă dumnealui a făcut această organigramă în timpul când a fost ministru (în 2017 n.r.)”, a spus Constantin Axinia.

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat duminică, într-o conferință de presă, că CFR Infrastructură avea același termen pentru restructurări cu CNAIR-ul, iar directorul Axinia nu l-a respectat. „Nu-l înlocuiesc eu, Consiliul de administrație îl înlocuiește”, a spus Cuc. Întrebat dacă îl va înlocui pe actual director al CFR Infrastructură, Constantin Axinia, ministrul a explicat că responsabiliatea îi revine Consiliului de Administrație. „Nu-l înlocuiesc eu, Consiliul de administrație îl înlocuiește. Eu pe domnul director și pe domnul director general i-am evaluat după termen, punct. Nu și-au făcut treaba cu trebuie, am luat măsuri”, a declarat Cuc.

Cuc a mai afirmat că există în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA angajați de zece ani care nu sunt capabili să aducă valoarea companiei și care nu pot debloca proiecte.

MInistrul demis Răzvan Cuc nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii știrii, pentru un punct de vedere legat de afirmațiile lui Constantin Axinia.

Tags:
FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
Femeia a găsit o haină la gunoi și a decis să o păstreze fără să...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Alertă meteo în România. Atenție, vin ninsorile în țară din această noapte
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Nicoleta Dragne într-un nou scandal uriaș! Fosta concurentă de la Insula iubirii: ”Cât de handicapată...
Inchide