Dobânzile pentru creditele ipotecare și de consum pot fi plafonate. Senatul a aprobat legea: „Știți cât iau românii? Fără număr. 6000%, 7000%, 9000%, despre asta este vorba”

Dobânzile pentru creditele ipotecare și de consum pot fi plafonate. Senatul a aprobat legea: Știți cât iau românii? Fără număr. 6000%, 7000%, 9000%, despre asta este vorba
Publicat: 26/02/2018, 19:37

Propunerea legislativă, inițiată se senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabilește regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori și profesioniști, inclusiv comercianți, precum și faptul că dobânda convențională, atât cea remuneratorie, cât și cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăși cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referință a Băncii Naționale.

Propunerea legislativă prevede că măsurile dispuse se aplică și contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economică și Comisia juridică, „dobânda efectivă anuală privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și contractele de credit pentru condumatori, nu poate depăși: a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terț garant; b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar”.

Senatorul PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat că senatorii liberali nu susțin acest proiect de lege, char dacă este inițiată de un coleg de-al lor.

„Nu sunt mulțumit de activitatea băncilor din România. Și eu am avut dificultăți când am încercat să iau un credit. Nu despre asta este vorba în această lege. Vreau să-i întreb pe inițiatori ce aveți cu milioanele de români care au depozite la bănci? Băncile nu folosesc banii lor, dacă plafonăm depozitele la credite, micșorăm dobânzile la depozite. Dacă plafonăm dobânzile, o să scadă oferta de creditare. Prin această lege favorizați multinaționalele în dauna sutelor de mii de firme românești de IMM. Ce aveți cu românii care vor să mai ia credite de consum? Plafonați dobânzile și nu o să mai ia creite de consum, îi aruncați pe mâinile cămătarilor”, a susțin Dumitrescu, în plen.

La rândul său, senatorul PNL, Daniel Zamfir, a răspuns că dorește ca românii să ia credite de consum la fel ca ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană.

„Vreau ca și românii, în România, să ia credite de consum așa cum iau cetățenii din Uniunea Europeană dobândă la creditele de consum. Grecia, despre care vorbim că e în prăpastie, grecii iau 6,5% maxim. Știți cât iau românii? Fără număr. 6000%, 7000%, 9000%, despre asta este vorba. Astea sunt dobânzile pe care românii le iau în Uniunea Europeană, iar dacă noi vrem să limităm abuzurile băncilor, să limităm dobânzile care au ajuns la un plafon inimaginabil, asta nu înseamnă că limităm piața liberă”, a precizat Daniel Zamfir.

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 13 abâineri în calitate de primă Cameră sesizată.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Cum citești pericolul de pe etichetele produselor de la raft. 3 lucruri majore după care...
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...