Economia bolnavă a Chinei contaminează și restul lumii. Cum va fi afectată România și care este cea mai riscantă decizie pe care o poate lua

Economia bolnavă a Chinei contaminează și restul lumii. Cum va fi afectată România și care este cea mai riscantă decizie pe care o poate lua
Publicat: 25/08/2015, 10:19

Valul scăderilor de pe piața chineză s-a propagat, printr-un efect de domino, și pe marile burse din lume. Bursa din România, conectată cu bursele din Europa, a scăzut luni cu peste 8%, pe fondul unor vânzări mai mari de acțiuni ca de obicei. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut luni cu 10%, acțiunile BRD cu 5%, Fondul Proprietatea cu 6%, Petrom – cu 9%.

Investitorii care au acțiuni la companii listate la BVB au vrut să vândă din acțiuni, temându-se că scăderile pe piețele europene vor continua și se vor propaga și pe piața românească.

Analiștii contactați de gândul susțin că o nouă încetinire economică în Europa reprezintă „un argument suplimentar forte” pentru ca să nu se adopte măsuri de politică economică ce ar mări deficitul bugetar cu câteva procente din PIB, aluzie la măsurile de relaxarea fiscală anunțate de Guvern odată cu Codul Fiscal. „Nu numai că așa ceva nu are sens economic, având în vedere că nu vizează investiții, ci consumul, dar în circumstanțele actuale din economia mondială ne-am împușca în picior singuri”, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu.

Cum s-a ajuns la căderile de pe bursele asiatice și, mai nou, și pe bursele europene

Salvarea sistemelor financiare în SUA și Europa a implicat intervenții guvernamentale și ale băncilor centrale, cu injecții masive de lichiditate, care au trebuit să își găsească amplasamente, să fie „parcate” undeva, explică Daniel Dăianu.

„Mulți bani au alimentat bursa americană și burse europene, dar s-au scurs mii de miliarde și către economii emergente, care aveau perspective de creștere economică considerabil mai bune. Semnul fragilității stării generale a fost dat de o modificare în retorica Fed-ului – banca centrală a SUA – la finele verii lui 2013, când s-a sugerat că ar putea avea loc o suire de „normalizare” a dobânzii de politică monetară. Am văzut atunci ieșiri considerabile de bani din economii emergente și volatilitate mare pe piețele valutare. De când Fed-ul a dat semn că ar fi inevitabilă o creștere a ratei de politică monetară în lunile ce vin au apărut noi trepidații pe piețe fiind anticipate noi mișcări de fonduri către piața americană”, a explicat pentru gândul Daniel Dăianu. În opinia lui, aici gasim o explicație și pentru întărirea dolarului SUA, dincolo de efectul programului de relaxare monetară al Băncii centrale Europene (BCE), care a depreciat euro față de dolarul SUA.

În ecuația descrisă succint mai sus, Dăianu spune că a apărut ceva inedit.

„China a avut surplusuri externe foarte mari și a încercat o rebalansare a modelului de creștere economică internă prin incurajarea cererii interne. A și fost îndemnată să schimbe modelul de creștere. Dar astfel au fost stimulate bule speculative. Deși nu puțini așteptau să aibă loc o încetinire a creșterii economice în China, chiar spargerea bulelor speculative, iureșul de pe bursele din China a surprins”, spune profesorul de economie Daniel Dăianu.

Autoritățile din China nu au reușit să oprească căderi ale principalelor burse chineze. Devalorizarea, controlată totuși, a monedei chineze face parte din eforturi ale Beijingului de a sprijini economia printr-o „devalorizare competitivă” , ceea ce alimentează războiul valutar nedeclarat ce are loc de câțiva ani pe pietele externe. Numeroase țări încearcă să sprijine economia internă prin devalorizari ale monedelor proprii, care să încurajeze exporturi și să descurajeze importuri.

Dacă teama cea mare era indusă de probabila mișcare a Fed-ului, acum turbulențe mari pe piețe se nasc din spargerea unor bule speculative în China, din devalorizarea yuan-ului, care a creat o vrie în țările asiatice.

„În fapt, căderea la bursele din China poate însemna debutul unei ample mișcări corective pe piețele bursiere internaționale, inclusiv în SUA (și acolo sunt cotații umflate); adică spargerea unei mari bule speculative pe burse. Dacă se va întampla așa ceva, vom asista la marirea volatilității și incertitudinii pe piețe, la accentuarea inclinației spre deținere de lichiditate, iar o înghetare partială a piețelor, care ar afecta mai ales economiile cu deficite mari, cu îndatorare externă îngrămădită pe termen scurt, fie publică, fie privată. Activitatea economică la nivel global ar încetini, ar putea avea loc o nouă recesiune în numeroase economii”, crede Dăianu.

Scenariul cel mai negru și impactul asupra României

Într-o perioadă de relansare și prin ponderea sa în economia globală, economia americană ar putea contrabalansa impulsuri negative care vin din Asia și ar putea atenua efectul la bursele din SUA. În plus, este posibil ca Fed-ul să opereze cu mare grijă în schimbarea macazului de politică monetară, pentru a nu tulbura piețele si mai mult.

Știrea mai puțin rea, remarcă Dăianu, este că economiile emergente din Europa centrală și de răsarit sunt mai puțin expuse la mișcările de fonduri denominate în dolari. Expunerea lor este în principal pe euro, îndatorarea publică este relativ scazută față de media din UE (medie de 40% față de 90% din PIB) și, cel mai important, au deficite bugetare și de cont curent relativ mici, unele au chiar surplusuri externe.

„România face parte din acest mănunchi de economii după câțiva ani de ajustări dureroase, dar necesare. Găsim aici un argument suplimentar forte pentru ca să nu se adopte măsuri de politică economică care ar mări deficitul bugetar cu câteva procente din PIB. Nu numai că așa ceva nu are sens economic având în vedere că nu vizează investiții, ci consumul, dar în circumstanțele actuale din economia mondială ne-am împușca în picior singuri. Avem o situație macroeconomică relativ bună, pe care trebuie să o protejam, nu să o fragilizam când vremurile în lume rămân extrem de complicate. Nu mai pun la socoteală problema imigrației care pare să copleșească guverne europene, terorismul, haosul din lumea arabă, tensiuni sociale si politice, conflictul din Ucraina, etc. Să tinem cu dinții de ce am consolidat în ultimii ani”, atrage atenția Daniel Dăianu.

În opinia lui, o nouă încetinire economică în Europa și o nouă recesiune ar influența și economia României.

„Legăturile cu economiile din UE sunt organice și intense; nu am putea evada din strânsoarea unei noi faze nefaste în Europa. Avem totusi un atu: nu mai avem deficite bugetare structurale și deficite mari ca în anii 2008/2009. Este drept ca avem o datorie publică în jur de 40% din PIB (triplată fata de 2008), dar dacă nu vom adopta măsuri economice nechibzuite situația poate fi gestionată. Deficite bugetare mici sunt necesare și din perspectiva capacității de a reacționa la urgențe; la bufferele BNR se adaugă cele de la MFP și ceea ce este activul principal: o stare macroeconomică mult ameliorata”, mai arată profesorul de economie.

În plus, Dăianu este de părere că România trebuie să absoarbă cât mai multe fonduri europene în conditiile date, care să suplimenteze investițiile din resurse proprii, publice și private.

Valentin Ionescu, fost director general la BVB: În cel mai pesimist scenariu efectele economice vor fi un nou val de austeritate și scăderea consumului

Valentin Ionescu, director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și fost director general al BVB, este de părere că, dacă și piața de acțiuni din SUA se va contamina de scăderi pe termen mai lung, aceasta va conduce în final la o spirală a scăderilor în Europa și Asia.

„Până în urmă cu câteva săptămâni, piața de acțiuni din SUA juca rolul de > către care se orientau capitalurile retrase de pe emergente și din Europa. Dacă și aceasta va fi contaminată de scăderi, va transmite șocuri > către toate celelalte piețe și asta va crea o spirală a scăderilor în Europa și Asia”, a explicat pentru gândul Valentin Ionescu.

Fostul șef al BVB spune că scăderile burselor vin ca reacție la mai multe elemente, între care turbulențele pe piețele financiare din China – căderea burselor și devalorizarea yuan-ului – așteptările de încetinire a creșterii, și ca urmare și a cererii de consum, importuri, în China. Aceasta a determinat scăderea prețurilor mărfurilor și implicit scăderea burselor, pentru că în indici sunt și companii mari de exploatare de zăcăminte minerale și petrol. În plus, existau așteptări de creștere a dobânzii de referință în SUA

Întrebat care ar fi cel mai negru scenariu – pe termen scurt si mediu și cum ar putea fi afectată România în acest scenariu, Valentin Ionescu spune că acesta ar presupune o scădere de câteva luni a piețelor, ceea ce ar determina o aversiune mare la risc din partea investitorilor față de toate piețele și plasamentele cu risc.

„Cel mai negru scenariu este o scădere îndelungată – câteva luni, poate 2015-2016 – a piețelor, ceea ce va determina o aversiune mare la risc din partea investitorilor față de toate piețele și plasamentele cu risc. Nu se va mai discerne între economii și piețe cu fundamente macro stabile – cum e și cazul României – și se vor retrage capitaluri din toate zonele emergente și de frontieră.

„Ca rezultat vor scadea investițiile străine directe și investițiile de portofoliu, iar deficitul de cont curent și deficitul guvernamental vor fi mai dificil de finanțat și mai scump pentru aceste țări. Efectele economice vor fi un nou val de austeritate și scăderea consumului. Probabil o nouă alunecare spre deflație”, este de părere Valentin Ionescu.

Fostul șef de la BVB spune că banii care sunt retrași din acțiuni nu este clar unde vor migra, având în vedere că obligațiunile nu mai reprezintă o alternativă prea atractivă din cauza randamentelor mici oferite investitorilor.

„Partea cea mai proastă e ca acum nici obligațiunile nu mai oferă o alternativă din cauza randamentelor foarte scăzute și a prețurilor mari, e posibil un reversal și pe aceste piețe ceea ce ar provoca din nou pierderi investitorilor. Așadar banii care se retrag din piețele de acțiuni și din investițiile directe nu prea mai au unde să migreze. E un mare semn de întrebare către ce se vor duce”, a punctat Valentin Ionescu.

Site-ul BVB, afectat de „numărul neobișnuit de ridicat de vizitatori”

Bursa din România a fost afectată luni indirect de căderea piețelor din China.

Website-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), www.bvb.ro, a fost afectat de „numărul neobișnuit de ridicat de vizitatori”, potrivit reprezentanților BVB.

„Numărul ridicat de vizitatori ai site-ului BVB este determinat de interesul acestora față de evoluția bursei din Romania în contextul evoluției piețelor la nivel global de astăzi”, au venit explicațiile de la reprezentanții bursei de la București, adăugând că situația nu a afectat și activitatea de tranzacționare și nici serviciile automate de date BVB.

Investitorii pot urmări tranzactiile realizate la BVB și prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone și tabletă dezvoltate de BVB și disponibile gratuit în magazinele Google Play și AppStore – „BVB”.

„Suntem foarte multumiți și motivați de faptul că varianta de desktop a website-ului nostru a reusit sa atraga un interes atat de ridicat din partea investitorilor si a potentialilor investitori, si acum ne readaptam intensiv masurile tehnice pentru a face fata mai bine, in viitor, unui astfel de interes ridicat”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Bursa din SUA a deschis luni ședința de tranzacționare în scădere puternică

Bursa din Statele Unite a deschis în scădere puternică, indicele Nasdaq fiind în declin cu peste 5%, și a coborât la minimul începînd cu luna octombrie, după ce declinul înregistrat luni pe bursa din China a declanșat o vânzare masivă pe marile piețe de capital ale lumii.

Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 4,9%, S&P 500 cu 4,7%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 5,1%. Dow Jones a consemnat în primele tranzacții o scădere de peste 6%, pentru S&P 500 declinul maxim a fost de 5%, iar pentru Nasdaq de circa 8%, potrivit portalului MarketWatch, citat de Mediafax.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mare după 2007, influențând negativ și restul burselor și piețelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creșterii celei de-a doua mari economii a lumii. Declinul piețelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acțiunile din SUA și Europa.

Pentru a crește competivitatea exporturilor, autoritățile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere piețele. Investitorii vor urmări următoarea mișcare a autorităților de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregătește să inunde sistemul bancar cu lichidități, pentru a stimula creditarea.

Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ