Departamentul Economic
20.09.2019
Financiar

E.ON: Iată cu cât plătești în plus la electricitate dacă îți lași electrocasnicele și electronicele în stand-by conectate la priză

E.ON: Iată cu cât plătești în plus la electricitate dacă îți lași electrocasnicele și electronicele în stand-by conectate la priză
Alimentarea cu energie a electrocasnicelor când acestea sunt în stand-by înseamnă circa 180 lei plătiți în plus, anual, pentru fiecare locuință, în condițiile în care un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% și 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcționa, arată E.ON.

Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheață, iar utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate necesită de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

Compania recomandă scoaterea din priză a electrocasnicelor și electronicelor (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu și frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în același timp produc și căldură.

O reașezare în zone mai răcoroase din imobile a obiectelor electrocasnice (combină frigorifică, frigider, congelator) este benefică pentru că se reduce energia consumată și implicit, scade cantitatea de căldură degajată prin funcționarea lor. Un congelator poate utiliza cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheață sau se află lângă o sursă de căldură.

Toate aparatele electrocasnice emană căldură odată ce sunt pornite și pentru a ne bucura de confortul casei pe perioada de vară, setarea aparatelor de aer condiționat trebuie să o facem la o temperatură ce ne permite un consum optim de energie. În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, peste 30 ÌŠC, temperatura optimă ambientală este de 23 – 24 ÌŠC, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și până la 15 ÌŠC. Nu este lipsit de interes și înlocuirea aparatelor de aer condiționat vechi, cu unele cu tehnologie inverter ce folosesc o cantitate redusă de electricitate. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30-40% față de un sistem clasic.

Un boiler electric poate consuma cât un frigider într-un un an de zile, recomandabile fiind montarea unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere sau folosirea unui boiler electric din clasa energetică A, costul investiției fiind amortizat prin facturile lunare mai scăzute. Mașina de spălat își reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se folosește un program de spălare cu mai puține grade Celsius. Mai exact, spălarea hainelor la 30°C poate aduce economii de până la 60 de lei pe an.

 

Inchide