Era profesor și câștiga 12 dolari pe zi. O idee genială l-a transformat într-unul din miliardarii planetei

Era profesor și câștiga 12 dolari pe zi. O idee genială l-a transformat într-unul din miliardarii planetei
Publicat: 19/06/2015, 18:50
Actualizat: 20/03/2019, 14:14

Era profesor și câștiga 12 dolari pe zi. Totul se întâmpla imediat după ce a terminat facultatea și s-a angajat la o universitate din orașul natal. Într-o zi însă a avut o ideea care i-a transformat viața radical.

Acum este unul dintre miliardarii planetei, însă spune că cea mai fericită perioadă din viața lui a fost atunci când avea în buzunar doar câțiva dolari.

Ideea genială care l-a transformat pe un tânăr absolvent într-un miliardar

Cel mai bogat om din China a făcut avere cu ajutorul internetului. Imperiul său a ajuns să le depășească chiar și pe cele din domeniul tehnologiei.

Fondatorul gigantului de comerț electronic Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat om din China, cu o avere de 19,5 miliarde de dolari, în creștere de la 7,5 miliarde de dolari în urmă cu un an, potrivit Forbes.

În 2013, Jack Ma se afla pe locul opt în clasament, dar averea acestuia a urcat la 19,5 miliarde de dolari după ce Alibaba, descrisă ca o combinație între Amazon, eBay și Paypal, a atras în septembrie 25 de miliarde de dolari prin intermediul celei mai mari oferte publice inițiale care a avut vreodată loc în Statele Unite.

Cel mai bogat om din China spune că era mai fericit când câștiga 12 dolari pe lună

Jack Ma, fondatorul și președintele Alibaba, a devenit cel mai bogat om din China după ce compania pe care a înființat-o a fost listată la bursă în septembrie anul trecut, cu suma record de 25 de miliarde de dolari, notează Business Insider.

Ma era, însă, la fel de fericit sau poate chiar mai fericit, după ce a terminat facultatea, perioadă în care avea venituri substanțial mai mici.

După absolvirea studiilor superioare, în 1988, Ma a lucrat ca profesor de engleză la o universitate din orașul său natal, Hangzhou. Câștiga 12 dolari pe lună, potrivit unui documentar despre viața sa, numit „Crocodile in the Yangtze” (în traducere liberă, „Crocodilul din Yangtze” – cel mai lung râu din Asia și al treilea cel mai lung din lume).

Vorbind despre această perioadă din viața sa la un prânz găzduit de un club de economiști din New York, Ma a spus că acei ani au fost „cea mai bună viață pe care am avut-o”.

Când nu ai mulți bani știi cum să îi cheltuiești, a explicat fondatorul Alibaba. Odată ce ajungi miliardar ai parte de mult mai multe responsabilități.

„Dacă ai mai puțin de un milion de dolari, știi cum să cheltuiești banii. Un miliard de dolari deja nu mai sunt banii tăi… Banii pe care îi am astăzi reprezintă o responsabilitate. Sunt încrederea oamenilor în mine”, a detaliat Ma.

El spune că simte o nevoie de a cheltui acești bani „din partea societății”.

Despre perioada în care lucra ca profesor, miliardarul a spus că alte ocazii că a fost „fantastică”, dar și că după ce ai 10 milioane de dolari începi „să ai probleme”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase