Euro a coborât luni sub 4,48 lei, iar francul și dolarul s-au depreciat pe piețele externe

Euro a coborât luni sub 4,48 lei, iar francul și dolarul s-au depreciat pe piețele externe
Publicat: 26/01/2015, 17:53

În jurul orei 16:30, euro se tranzacționa la 4,4746 lei, în scădere de la 4,4830 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de vineri.

La aceeași oră, francul elvețian înregistra o scădere de 2,1% în raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indică un curs de 4,4433 lei/franc.

Totodată, dolarul s-a depreciat cu 0,5% în raport cu moneda europeană, la 0,8881 euro, în contextul unei reveniri ușoare a euro după ce a scăzut anterior la minimul a 11 ani. La această cotație, cursul calculat în raport cu moneda națională se situează la 3,9739 lei/dolar.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni, o referință de 4,484 lei/franc și de 3,9888 lei/dolar, ambele în scădere după cotațiile record înregistrate vineri, iar paritatea pentru euro este de 4,4800 lei. În ultimele două ședințe, cursul anunțat de BNR pentru franc a fost mai ridicat decât cel pentru euro, în contextul cotării monedei elvețiene la peste 1 euro pe piețele externe.

„Volumele au fost destul de bune. În piață nu este teamă din cauza alegerilor din Grecia. A fost un mix de jucători străini și locali atât la cumpărare, cât și la vânzare, iar trendul este clar de apreciere de leu. Moneda națională s-ar putea întări în continuare, iar primul prag pe care l-ar avea de depășit ar fi 4,47 lei/euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piața interbancară locală au fost ridicate, cu aproximativ 30% peste media zilnică de anul trecut. Tranzacțiile au avut loc între un curs maxim de 4,4905 lei/euro înregistrat în cursul dimineții, și un minim de 4,4720 lei/euro, atins pe final de ședință.

Cursul pentru francul elvețian anunțat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, în urma deprecierii cu 1,2% a monedei elvețiene la momentul anunțului BNR, coroborată cu un curs mai favorabil al leului în raport cu euro.

Referința francului a înregistrat recorduri succesive în aproape toate ședințele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunțat un curs de 3,9888 lei/euro, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Referința euro a coborât de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani și jumătate, la 4,6481 lei/euro

Piețele financiare au reevaluat luni impactul câștigării alegerilor legislative din Grecia de către partidul radical de stânga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe piețele internaționale după ce inițial a scăzut.

Încrederea din sectorul financiar este susținuă de programul masiv de achiziție de obligațiuni anunțat de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunțat joi că va lansa în martie un program extins de achiziții de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 și care va include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era așteptată de piețele financiare.

Partidul radical de stânga Syriza, care a câștigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, și formațiunea de dreapta Grecii Independenți au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna împreună. Syriza a obținut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deține majoritatea.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 0,24% – 0,67% pe an, de la 0,09% – 0,48%, pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,24% – 0,74% pe an, comparativ cu la 0,24% – 0,73% pe an la sfârșitul săptămânii trecute.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a stagnat la 1,57% pe an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto