Europa pierde anual sute de miliarde de euro din cauza poluării industriale. Situația în România

Redactor:
Silviu Bănilă
Europa pierde anual sute de miliarde de euro din cauza poluării industriale. Situația în România
Anual, Europa pierde aproape 200 miliarde de euro din cauza poluării aerului.

Un raport al Agenției Europene de Mediu enumeră câteva din pericolele poluării aerului – decesele premature, costurile medicale, zilele de concediu medical, distrugerea infrastructurii și profiturile pierdute în agricultură.

Pentru fiecare persoană, costurile anuale ale poluării ajung la 457 dolari (368 euro). În fiecare an, precizează Agenția, peste 400.000 de europeni mor prematur din cauza poluării aerului. Raportul scoate în evidență 30 de fabrici din Europa care poluează cel mai mult mediul înconjurător.

Centralele energetice din Germania (8 unități), Polonia (6 unități), România (4 unități), Marea Britanie (2 unități) și Bulgaria (2 unități) contribuie semnificativ la poluarea industrială. România este reprezentată într-un clasament de Sucursala Electrocentrale Turceni, Sucursala Electrocentrale Rovinari, Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare – Sucursala Romag Termo și SC Electrocentrala Deva SA. 

Gigantul german RWE administrează patru fabrici din topul celor mai poluante 30 de uzine și centrale energetice. Germania, Polonia și Marea Britanie se numără printre țările cel mai afectate de poluarea industrială, urmate de Bulgaria, România și Estonia, care înregistrează cele mai ridicate costuri raportat la PIB.

Agenția Europeană de Mediu precizează că Europa ar putea economisi sute de milioane de euro în fiecare an, dacă 1.500 din cele mai mari fabrici europene ar respecta legislația privind protecția mediului înconjurător.

Inchide