EXCLUSIV | Replica lui Claudiu Năsui pentru noul ministru al Economiei: Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre

EXCLUSIV | Replica lui Claudiu Năsui pentru noul ministru al Economiei: Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre
Claudiu Năsui, la finalul mandatului de la Ministerul Economiei/ Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 07/12/2021, 14:31
Actualizat: 07/12/2021, 16:59

Claudiu Năsui, fostul ministu al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, îi dă replica, într-un răspuns pentru Gândul, actualului titular al mandatului, Florin Spătaru, care a anunțat, marți, că a decis, după întâlnirea cu liderii sindicatelor din industria apărării, să semneze aprobarea bugetelor care, susține acesta, „erau blocate fără niciun motiv întemeiat, de la începutul acestui an” și că va propune Guvernului un plan investițional strategic în acest sector.

Fostul ministru al Economiei, actualul deputat USR Claudiu Năsui, explică, în replică la afirmațiile actualului titular de la MEAT, Florin Spătaru, numit ca urmare a propunerii Partidului Social Democrat din coaliția de guvernare, care a fost abordarea sa în privința industriei de apărare, înainte de plecarea de la conducerea instituției.

„Am refuzat să finanțez găuri negre”

„Am refuzat să finanțez găuri negre. Pentru ca asta sunt de fapt companiile de armament, cu două excepții, unde managementul s-a ocupat și, alături de parteneri internaționali, au reușit să obțină și profit. Un exemplu este IAR”, a spus Claudiu Năsui, într-un răspuns exclusiv pentru Gândul.

Conform Raportului aferent anului 2020 privind întreprinderile publice aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, IAR S.A. a obținut, în 2020, un profit e aproape 34 milioane de lei, în scădere de la aproximtativ 49 de milioane de lei, în 2019, dar cu mult peste celelalte companii din industrie aflate în portofoliul MEAT, majoritatea cu pierderi.

„Începând de la buget poți forta restructurarea acelor companii”

Fostul ministru consideră că, în contextul datoriilor acumulate, companiile de stat trebuie fie privatizate, fie restructurate, fie închise.

„Cu restul companiilor, dacă nu aș pune banii mei undeva, nu o să pun banii publici. Bugetele pe care le înaintau la minister erau din start pe pierderi și aveau tot soiul de cheltuieli nejustificate. De aceea nu le-am aprobat. Cred ca începând de la buget poți forta restructurarea acelor companii. Este poate singura cale. Altfel, ele vor fi mereu pe pierdere, vor crea datorii, și tot asa, până vine un alt guvern socialist și le șterge datoriile la ANAF, moment în care aceastea sunt plătite, de fapt de toți contribuabilii care muncesc și plătesc taxe în România. Așa au mers 30 de ani”, a declarat Claudiu Năsui, pentru Gândul.

„Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre. Companiile de stat trebuie privatizate, restructurate sau închise. Dar să continuăm să le tot finanțăm ca să aibă un baron local sau altul ce căpușa acolo, nu este ceva ceea ce voi face eu”, a conchis actualul deputat.

În portofoliul Ministerului Economiei sunt 22 de operatori economici din industria de apărare, având cea mai mare pondere din structură în funcție de sector, de aproape 35%, la 31 decembrie 2020. Industria de apărare, care a contribuit cu cca 40% la realizarea cifrei de afaceri a portofoliului de companii, a scăzut cu 24% în 2020 faţă de 2019, cu mult peste media industriei prelucrătoare care a înregistrat o scădere de numai 7%, conform documentului citat.

Industria de apărare a generat cele mai multe datorii restante, se arată în raport.

„Valoarea datoriilor restante bugetate ia în considerare sumele restante la 31.12.2019 în raport cu care se prevăd acțiuni de rambursare sau reeșalonare. Chiar și așa țintele prevăzute prin valorile bugetate nu au putut fi atinse, astfel că la finalul anului 2020 plățile restante au crescut cu 38% față de bugetat. 95% din totalul plăților restante provin din sectorul industriei de aparăre, respectiv cca 945 mil de lei din totalul de 990 mil lei la nivelul anului 2020. Cu toate că celelalte domenii de activitate înregistrează valori semnificativ mai mici, sumele restante au crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019”, conform documentului MEAT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței