EXCLUSIV | Șeful Grupului OMV vine în România pentru semnarea contractului de rezervare a capacității pe conducta pe care o va construi Transgaz pentru gazele din Marea Neagră

EXCLUSIV | Șeful Grupului OMV vine în România pentru semnarea contractului de rezervare a capacității pe conducta pe care o va construi Transgaz pentru gazele din Marea Neagră
Alfred Stern, președintele Comitetului Executiv și directorul executiv al grupului austriac OMV / Sursa: OMV
Publicat: 15/03/2023, 19:06
Actualizat: 15/03/2023, 23:52

Joi este programată, la Palatul Victoria, ceremonia prin care se parafează angajamentul concesionarilor perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră de a-și rezerva capacitate pe conducta pe care operatorul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, are în plan să o construiască în zona Tuzla. Asta înseamnă, neoficial, o confirmare a intenției de realizare a investiției OMV Petrom și Romgaz, estimată la 4 miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră. În cazul în care, din orice cauză, investiția nu se concretizează în termen de șase luni, statul poate executa garanția de 88 de milioane de euro constituită de cele două companii, care sunt parteneri egali în Neptun Deep.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, Christina Verchere, director general Executiv şi președinte al directoratului OMV Petrom, și Răzvan Popescu, director general provizoriu al Romgaz, vor semna, joi, „declarația ceremonială” privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, după cum a anunțat, miercuri, Guvernul. Ceremonia, programată de la ora 14:30, este inclusă în agenda premierului Nicolae Ciucă.

La eveniment participă, potrivit informațiilor Gândul, chiar Alfred Stern, președintele Comitetului Executiv și directorul executiv al grupului austriac OMV, care o asistă pe Christina Verchere, iar acesta este cu atât mai mult un indiciu că decizia cu privire la investiție urmează să fie pozitivă. Un anunț oficial este așteptat să fie făcut în luna iunie.

OMV Petrom este deținută în proporție de 51,1% de compania-mamă din Austria, 20,6 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,7%) și fizice (3,3%), conform datelor oficiale la 31 decembrie 2022.

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz.

Anunțul privind demararea acestui proces a fost făcut public în premieră de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, într-un interviu pentru Gândul. „Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian, pentru Gândul, la începutul lunii februarie. Acest proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia.

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil, respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro, pe care i-ar pierde dacă renunță la intenția de a investi.

Angajamente de 564 de milioane de euro

Mai concret, dacă în termen de șase luni de la semnarea contractului dintre Transgaz și concesionari, aceștia nu demarează investiția, statul va executa garanția de bancară constituită, în contul cheltuielilor ce vor fi fost făcute de Trasngaz.

În etapa angajantă, desfășurată între 6 și 23 februarie, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare, cât și pentru direcția de ieșire din SNT, atingând pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh.

Potrivit datelor Transgaz, valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.819.621.116,80 lei (deci aproximativ 564 de milioane de euro), cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).

Decizie oficială în așteptare

Oficialii OMV Petrom, care au anunțat, în 2 februarie, un profit-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, au precizat cu această ocazie că încă se analizează oportunitatea investiției offshore. Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV Petrom, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom, a spus că cea mai mare parte a profitului va fi reinvestită în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei. Pentru proiectul Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei în 2023, dar decizia finală de investiție încă nu e luată. „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere, în 2 februarie.

Dat fiind că sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep, Romgaz ar urma să investească o sumă identică, ajungând la o investiție totală, în acest an, de 1,2 miliarde de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?