FABULOS. Care este suma plătită de un jucător din industria tutunului la bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe

Redactor:
Ionel Văduva
FABULOS. Care este suma plătită de un jucător din industria tutunului la bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe
Care este suma plătită de un jucător din industria tutunului la bugetul de stat

Cu o creștere de aproximativ 15% față de 2018, pusă în principal pe diminuarea traficului ilicit, cel mai mare jucător din industria tutunului care activează și pe piața din România a plătit către bugetul statului român, sub formă de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe, nu mai puțin de 9 miliarde de lei.

Sumele suplimentare ajunse la stat s-au datorat în primul rând creșterii încasărilor din acciză, în contextul în care anul trecut s-au vândut legal mai multe țigări pe fondul scăderii contrabandei cu circa 15%.

Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

„Cele câteva miliarde de lei încasate în plus de către stat sunt dovada clară că reducerea contrabandei are efecte benefice imediate: statul are mai mulți bani pentru a-și finanța prioritățile, companiile care-și plătesc taxele pot funcționa într-un mediu concurențial corect iar fumătorii sunt protejați de produse de calitate și origine incerte”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco (BAT).

Doar 1 din 7 țigarete provenite de pe piața neagră

Anul trecut, nivelul contrabandei a fost de 13,9%, în scădere față de 16,3% cât se înregistrau în 2018, ceea ce înseamnă că anul trecut 1 din 7 țigarete consumate în România a provenit de pe piața neagră, față de 1 din 6 cu un an mai înainte.

„Această tendință se va menține doar dacă Guvernul va dezvolta o strategie națională de luptă împotriva traficului ilicit, care să implice toate autoritățile competente, și dacă Parlamentul va înțelege efectele negative ale celei mai radicale propuneri anti-tutun de până acum, care prevedere interzicerea expunerii țigaretelor în magazine și introducerea unor noi taxe”, a adăugat oficialul companiei.

BAT este cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piață de peste 53%.

Accizele şi TVA, 75-80% din preţul unui pachet de ţigări

Studiile spun că un fumător din România are un coş de consum mai mare cu aproximativ 30% decât cel al unui nefumător.

Calculele unui competitor al sursei citate arătau că dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului. Vorbim aici de costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent ș.a.m.d.

La nivelul anului 2019, accizele şi TVA totalizau aproximativ 75-80% din preţul unui pachet de ţigări, pentru ca, apoi, să vină şi celelalte impozite plătite de producător pe desfăşurarea activităţii.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Inchide