Facebook oferă asigurări că moneda Libra nu va fi lansată până nu vor fi eliminate preocupările

Facebook oferă asigurări că moneda Libra nu va fi lansată până nu vor fi eliminate preocupările
Publicat: 15/07/2019, 19:11

Moneda virtuală Libra nu va fi lansată „până nu vor fi abordate în totalitate” preocupările în materie de reglementare, a declarat luni David Marcus, directorul Facebook responsabil de tehnologia criptografică blockchain.

„Asociația Libra, care va gestiona Rezerva Libra, nu intenționează să intre în competiție cu monede suverane sau să pătrundă în zona de politică monetară. Politica monetară este o atribuție a băncilor centrale”, a afirmat David Marcus înaintea audierii în Comisia Bancară din Senatul Statelor Unite.

Președintele SUA, Donald Trump, a criticat dur criptomonedele precum Bitcoin și Libra, cerând ca emitenții să se supună reglementărilor bancare din SUA și de la nivel internațional.

Proiectul Facebook de a lansa o monedă virtuală, Libra, „nu poate merge mai departe” până când nu vor fi eliminate „preocupările grave”, a afirmat, la rândul său, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale din SUA (Fed). „Libra generează preocupări grave privind sfera privată, privind acțiuni de spălare de bani, protecția consumatorilor și stabilitatea financiară. Nu cred că acest proiect poate merge mai departe” fără abordarea acestor preocupări, a declarat Jerome Powell în cursul unei audieri în Comisia pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanților. Jerome Powell a subliniat că analizarea impactului proiectului Libra din punctul de vedere al reglementărilor trebuie să fie „lentă și atentă”, argumentând că monedele digitale nu se încadrează ușor în actualul cadrul legislativ. „Este vorba de un proiect care nu se încadrează frumos sau ușor în sistemul nostru de reglementare, ci generează efecte potențial sistemice. Este necesară o analiză atentă, prin urmare cred că trebuie să alocăm timpul necesar”, a precizat președintele Fed.

Jerome Powell a explicat că el susține inovațiile financiare atât timp cât sunt eliminate riscurile, argumentând însă că amploarea unei platforme online de genul Facebook face ca proiectul Libra să fie diferit de alte monede digitale. „Facebook are peste două miliarde de utilizatori, deci, pentru prima dată, cred că există posibilitatea ca moneda să fie adoptată masiv”. Orice probleme pe care Libra le-ar genera „ar fi la niveluri sistemice ținând cont în primul rând de amploarea Facebook”, a precizat Powell.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a criticat recent proiectul Facebook de a lansa o monedă virtuală, Libra, argumentând că apar riscuri în materie de securitate, astfel că sunt necesare garanții din partea companiei americane. „Faptul că Facebook creează un instrument de tranzacționare, de ce nu?! În schimb, să devină o monedă de tip suveran, nu se poate pune problema! O societate privată nu poate, nu are dreptul de a crea o monedă care ar intra în concurență cu monedele altor state”, a transmis Bruno Le Maire. „Capacitatea de a emite titluri, de a constitui rezerve și de a fi creditor nu poate fi prevăzută. Moneda este un atribut al suveranității statelor, astfel că trebuie să rămână sub controlul statelor, nu al companiilor private, care au interese private”, a argumentat ministrul francez al Economiei.

Bruno Le Maire a atras atenția că va solicita garanții din partea Facebook. „Vrem garanții că acest instrument de tranzacționare nu va fi deturnat pentru finanțarea terorismului sau pentru alte activități ilicite. Le-am cerut guvernatorilor băncilor centrale din statele G7 să elaboreze un raport până la jumătatea lunii iulie, când va avea loc reuniunea miniștrilor Finanțelor din G7, pentru a ști ce garanții putem obține din partea Facebook. Trebuie să ne asigurăm că nu există riscuri asupra consumatorilor. Rolul nostru este să protejăm consumatorii”, a insistat Bruno le Maire.

Preocupări privind proiectul Libra au fost exprimate și de eurodeputatul german Markus Feber, precum și de Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei. „Orice funcționează în această lume devine sistemic imediat și trebuie să intre sub incidența celor mai înalte standarde de reglementare”, a declarat Mark Carney la reuniunea Băncii Centrale Europene (BCE) din Sintra (Portugalia). Markus Ferber a atras atenția că autoritățile de reglementare financiară trebuie să adopte măsuri pentru a se asigura că Facebook nu se transformă într-o „bancă obscură”. De asemenea, eurodeputatul german a subliniat că nicio companie care emite monede virtuale nu trebuie să poată funcționa într-un mediu lipsit de reglementări.

Compania Facebook a prezentat recent detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, a comentat secțiunea Alphaville a cotidianului Financial Times. „După luni de speculații, Facebook a dezvăluit în sfârșit detalii despre un serviciu de criptomonedă care ar putea deveni o provocare. Este vorba de un fond de tranzacționare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piață fără licență și pentru a ascunde influența disproporționată a Facebook, cu speranța că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă”, a argumentat editorialistul Izabella Kaminska, ridicând o serie de întrebări privind garanțiile de securitate.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce studii are Pavel Bartoş? Ce salariu primeşte de la Pro TV? Dar stai să...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce studii are Pavel Bartoş? Ce salariu primeşte de la Pro TV? Dar stai să...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Produsul indispensabil care se scumpește mult în România. Toți oamenii îl consumă în fiecare zi
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...