Fiat va prelua integral Chrysler. Care este valoarea tranzacției

Fiat va prelua integral Chrysler. Care este valoarea tranzacției
Publicat: 03/01/2014, 12:07
Actualizat: 29/07/2014, 21:25

Fiat a convenit preluarea integrală a Chrysler într-o tranzacție de 4,35 miliarde de dolari finanțată în cea mai mare parte de compania americană, acțiunile grupului italian urcând cu 16% la Milano după anunțarea acordului, cea mai bună evoluție din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Fiat va prelua participația de 41,5% din acțiunile Chrysler deținută de un fond de asigurări de sănătate pentru pensionari controlat de influentul sindicat United Auto Workers. Grupul italian deține deja 58,5% din acțiunile Chrysler, după ce a contribuit la salvarea de la faliment a companiei în urmă cu aproape 5 ani.

Fiat va plăti 1,75 miliarde în cash către fond la finalizarea tranzacției, iar Chrysler va contribui cu 1,9 miliarde de dolari prin distribuirea unui dividend special. În plus, Chrysler va plăti eșalonat către fond 700 milioane de dolari, în patru tranșe anuale, prima dintre acestea urmând să fie distribuită odată cu perfectarea tranzacției. Fiat estimează că tranzacția va fi finalizată până la 20 ianuarie.

Sergio Marchionne, director general al Fiat și Chrysler, a obținut astfel condiții considerate de analiști și investitori favorabile grupului italian.
„Marchionne a făcut o treabă foarte bună. Nu putea obține condiții mai bune”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar italian.

Odată cu preluarea Chrysler, Fiat va dispune de anvergura și resursele necesare pentru a revigora operațiunile din Europa, aflate în pierdere, și pentru a-și consolida poziția ca grup global, rivalizând Toyota, General Motors și Volkswagen. Marchionne a dorit încă de la preluarea mandatului de CEO al Fiat, în 2004, o fuziune cu un alt producător auto mare.

Finanțarea tranzacției în proporție majoritară de către Chrysler „este o lovitură” și va văzută „ca o mare surpriză pozitivă”, asigurând câștiguri viitoare pentru Fiat atât în plan operațional, cât și financiar, notează un analist Bernstein Research.

Acțiunile Fiat au crescut cu 16% joi la Milano, cea mai bună evoluție din aprilie 2009, capitalizarea de piață a companiei urcând la 8,65 miliarde euro. Titlurile Fiat se tranzacționează la cel mai ridicat nivel din iulie 2011, după ce s-au apreciat anul trecut cu 57%.
Fiat încheie astfel preluarea integrală a Chrysler, plătind un total de 3,7 miliarde de dolari.
În 1998, Daimler cumpăra Chrysler pentru 36 miliarde de dolari. Grupul DaimlerChrysler s-a destrămat în 2007, când fondul Cerberus Capital Management a preluat 80% din acțiunile Chrysler pentru 7,4 miliarde de dolari. În cei nouă ani petrecuți în proprietatea Daimler, Chrysler a înregistrat profituri de 5 miliarde de dolari și pierderi aproape la fel de mari.

Preluarea integrală a Chrysler de către Fiat vine într-un moment propice, cu creșteri puternice pe piața auto americană, care au generat profituri și au dat startul unor investiții ambițioase. General motors a lansat anul trecut 18 modele noi sau modernizate și are în plan alte 14 pentru acest an, iar Ford vrea să lanseze 23 de autovehicule la nivel mondial în 2014.
Chrysler are vânzări în creștere de 44 de luni consecutive – aproape 4 ani – în principal datorită modelelor dezvoltate în parteneriat cu Fiat și introducerii autoturismelor produse de grupul italian în rețeaua de distribuție din SUA.

Fiat vrea să investească până la 9 miliarde euro în revitalizarea fabricilor din Italia și readucerea operațiunilor din Europa pe profit, iar fuziunea cu Chrysler va consolida legăturile dintre mărcile de bază ale celor două companii: Alfa Romeo, Lancia și Maserati, respectiv Chrysler, Dodge și Jeep.

Chrysler deține rezerve de lichidități de aproximativ 12 miliarde de dolari.
Ministrul italian al Industriei, Flavio Zanonato, a declarat într-un comunicat publicat joi că guvernul de la Roma este pregătit să sprijine extinderea Fiat-Chrysler, iar acordul de preluare integrală a companiei americane reprezintă un semnal „foarte pozitiv”.

Chrysler și Fiat au livrat în 2012 un total de 4 milioane de autovehicule la nivel mondial. Volkswagen a vândut în acel an 9,07 milioane de mașini, General Motors 9,3 milioane, iar Toyota 9,75 milioane unități, potrivit datelor Bloomberg.

Marchionne estimează că noul grup format din Fiat și Chrysler va ocupa locul al șaptelea la nivel global în funcție de vânzări.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului