Financial Times: Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa

Financial Times: Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa
Publicat: 20/10/2023, 07:30

Avansul economic al Statelor Unite în raport cu Europa, o tendință devenită evidentă imediat după criza financiară și care s-a consolidat în timpul pandemiei, urmează să se mențină în 2024 și chiar ulterior, comentează cotidianul Financial Times.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a devenit cea mai recentă organizație care confirmă că economia SUA își menține avansul, proiecțiile indicând o expansiune economică de 1,5% anul viitor. Potrivit estimărilor FMI, zona euro va avea o creștere economică de 1,2% în 2024, iar Marea Britanie de 0,6%.

”Dar ce explică persistența discrepanțelor între cele mai bogate regiuni ale lumii, o situație care a permis Statelor Unite să dubleze ritmul creșterii economice în raport cu zona euro și cu Marea Britanie în ultimele două decenii? Factorii sunt de tip ciclic și structural. Diferențele au fost generate de factori pe termen scurt, precum stimulentele post-pandemie și invazia rusă în Ucraina, dar există și diferențe referitoare la accesul la credite și privind tendințele de investiții, alături de specificul industrial și de structura demografică”, notează editorialiștii Valentina Romei și Colby Smith, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa?”

În cursul pandemiei, oficialii guvernamentali de pe ambele maluri ale Atlanticului au recurs la stimulente fiscale agresive pentru a evita transformarea crizei medicale într-o criză economică. Însă nivelul stimulentelor din SUA a fost mai mare. În 2020, deficitul bugetar în SUA a fost de două cifre, iar în 2021 scăzuse la 9,4%, de două ori mai mare decât în zona euro și în Marea Britanie.

”Statele Unite au avut o ripostă fiscală puternică după pandemie, ceea ce a permis susținerea economiei”, afirmă Jennifer McKeown, economist-șef la grupul Capital Economics.

Repercusiuni ale invaziei ruse în Ucraina

Pierre-Olivier Gourinchas, economist-șef al Fondului Monetar Internațional, notează că europenii au fost mai ”prudenți” decât americanii din mai multe motive, inclusiv din cauza apropierii de războiul din Ucraina. Specialistul consideră că ”cel mai important factor” al evoluțiilor economice diferite a fost șocul ”brutal” al prețurilor la energie în Europa, o altă consecință a războiului din Ucraina. ”Regiunea este săracă atunci când prețurile la energie sunt mari”, a argumentat Gourinchas.

Avântul sectorului tehnologic din SUA

Un factor structural esențial pentru discrepanțele economice dintre SUA și Europa se referă la baza industrială diferită. Statele Unite au un sector tehnologic care se dezvoltă rapid, companii inovative de succes precum Amazon, Alphabet și Microsoft neavând echivalent în Europa. Iar analiștii economici cred că diferențele se vor accentua, ținând cont de sistemele de inteligență artificială, predominante în SUA.

În schimb, Europa se specializează pe industrii care încearcă să contracareze riscurile competiției chineze, în principal vehiculele electrice.

Europa și, în special, Germania ”au fost câștigătorii tipului de globalizare care exista până în 2018, dar acest tip de globalizare pare să se fi încheiat”, constată Christian Keller, directorul Secției de Cercetări Economice a Băncii de Investiții Barclays.

Statele Unite par să fi fost mai agile în stimularea tranziției spre tehnologii ecologice. Legea de Reducere a Inflației, în valoare de 369 de miliarde de dolari, a stimulat investițiile în tehnologii ecologice, prin subvenții și credite fiscale. Reacția Uniunii Europene a fost lentă și dificil de implementat, potrivit multor economiști.

Un alt factor de diferențiere se referă la îmbătrânirea populației europene și la evoluțiile demografice slabe, care afectează finanțele publice. În Statele Unite, începând din 2010, populația activă a avut tendințe pozitive începând din 2010, deși ritmul încetinește.

”Statele Unite pot intensifica potențialul de creștere economică, în timp ce Europa se luptă să mențină creșterea mică pe care o are”, crede Christian Keller, directorul Secției de Cercetări Economice a Băncii de Investiții Barclays.

Însă Sven Jari Stehn, economist la compania bancară Goldman Sachs, crede că, deși Statele Unite probabil vor continua avansul în raport cu zona euro, factorii temporari post-pandemie tind să dispară.

Iar analistul Christian Keller avertizează că deficitul public din SUA generează riscuri economice. ”Statele Unite vor trebui să adopte decizii dure în domeniul fiscal”, atrage atenția expertul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Investitorii chinezi renunță într-un ritm-record la activele americane, în efortul Chinei de consolidare a propriei economii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple