Educație financiară. ASF și ISF premiază profesorii care îi învăță pe elevi cum să fie consumatori avizați

Redactor:
Madalina Prundea
Educație financiară. ASF și ISF premiază profesorii care îi învăță pe elevi cum să fie consumatori avizați
Programul Start 2 Teach, adresat profesorilor din învățământul preuniversitar, a început în anul 2017 / Sursa foto: ASF

Profesorii care le predau elevilor din învățământul preuniversitar noțiuni de educație economică-financiară sunt invitați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF) să se înscrie la concursul lansat și în acest an în cadrul programului de susținere a cadrelor didactice Start2Teach. Cele mai bune zece planuri de lecție vor fi premiate de instituțiile organizatoare.

Programul Start2Teach, derulat pentru al patrulea an consecutiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF), în colaborare cu toate inspectoratele școlare, a atras, în prima lună a anului 2021, un număr-record de participanți înscriși. Potrivit organizatorilor, 240 de profesori s-au înscris ianuarie pentru ediția din acest an, față de 2019, când au fost înscriși, pe tot parcursul anului, 205 cadre didactice.

Acest program este dedicat profesorilor din învățământul preuniversitar și are ca obiectiv principal furnizarea unui suport pentru cadrele didactice care predau noțiuni de educație financiară. În total, în cadrul acestui program, până la sfârșitul anului 2020, 2.604 de profesori care predau la nivel gimnazial sau liceu din 33 de inspectorate școlare au învățat despre cum se tranzacționează acțiunile unei companii la Bursa de Valori, ce este o asigurare și care este importanța ei, sau care sunt pilonii de pensii din România și ce poate oferi fiecare beneficiarilor.

Plan de lecție pentru disciplina „Educație economico-financiară”

Pentru a susține activitatea didactică într-un mediu concurențial, în cadrul acestui program, ASF și ISF anunță că organizează și în 2021 organizarea concursului dedicat profesorilor – „Fii ProFIN”, în urma căruia zece profesori vor fi premiați. Ei se pot înscrie până în 15 mai, câștigătorii urmând să fie anunțați în data de 27 mai.

Cadrele didactice trebuie să elaboreze un plan de lecție pe tema „Relația consumatorului cu instituțiile financiare nebancare – Produse și servicii de asigurare”, conform standardelor în domeniu, pentru o oră de educație financiară din programa disciplinei Educație Economico-financiară pentru clasa a VIII-a.

ASF se numără, alături de Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice și Asociația Română a Băncilor, printre semnatarii acordului de colaborare, încheiat în iulie 2018, pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF). La nivelul învățământului gimnazial și liceal, semnatarii și-au propus să asigure suportul în formarea cadrelor didactice care vor preda disciplina „Educație economico-financiară” pentru clasa a VIII-a, respectiv să susțină prezentări ȋn faţa elevilor, pe teme specifice educației financiare.

În plus, partenerii din cadrul Protocolului de colaborare au lansat împreună, în septembrie 2020, FinClub – un program comun de educație financiară destinat tinerilor din învățământului preuniversitar, respectiv elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionați de piața financiară. Acesta are drept obiectiv crearea unui club de educație financiară și a cărui activitate se desfășoară sub forma unor întalniri  online bilunare în perioada 1 septembrie 2020 – 1 iunie 2021.

Pe lângă instituțiile financiar-bancare, și Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) derulează o o organizație neguvernamentală care derulează o serie de de programe dedicate, cu scopul de maximiza performanței în educația din România prin susținerea studierii disciplinei „Educație financiară” încă de la o vârstă fragedă.

Ligia Goloșoiu – Georgescu, președintele APPE, a detaliat, la GÂNDUL FINANCIAR, importanța educației financiare, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu atât mai mult în actualul context economic.

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Pașaportul de vaccinare a fost folosit și în urmă cu 100 de ani. Țara care...
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
STUDIU. Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge. Concluziile cercetătorilor, „extrem...
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă...
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Lidl le are în sute de magazine pentru români: produsele la preț mic care nu...
Un fotomodel a mâncat un covrig. Ce a urmat e terifiant, iar medicii au rămas...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
Inchide