Final de an pe piața licitațiilor: Ceasuri de lux la preț de casă în Bușteni și Brâncuși la reduceri

Final de an pe piața licitațiilor: Ceasuri de lux la preț de casă în Bușteni și Brâncuși la reduceri
Publicat: 21/12/2020, 19:05

După două săptămâni pline, cu câte șase evenimente, piața românească licitațiilor de artă încheie anul cu o ultimă sesiune, destinată ceasurilor de mână. Pe plan internațional, o schiță a lui Brâncuși este la reduceri

Estimările legate de valoarea obiectelor pleacă de la nivelul câtorva sute de euro până la echivalentul unei vile pe Valea Prahovei. Singura casă românească activă în această săptămână rămâne Artmark, prin „Licitația de Crăciun – O colecție de ceasuri”, va avea loc marți, de la ora 18.30, doar în mediul online. Printre vedete se numără un Roger Dubuis Excalibur Double Tourbillon Retrograde (foto), de mână, bărbătesc.

Prețul de pornire este de 34.000 euro, iar cel de listă, estimat că ar putea fi atins, este de cinci ori mai mare, de 154.000 euro. Ceasul are mecanismul cu armare manuală, cadran din sidef, parțial vitrat pentru cele două tourbillon, și o curea din piele de aligator, de culoare neagră cu sistem de închidere tip deployant, originale.

De la retro la haute – horologerie

La o estimare mai mică, de 80.000 €, dar un preț de pornire mai mare, de 36.000 €, este oferit un Patek Philippe Nautilus fabricat în 1982, din aur și oțel, bărbătesc.

„Există o tendință către retro, se încearcă și asta și funcționează foarte bine, însă asistăm la multe alte tendințe, la ceea ce noi, la Temporis, numim bad boys watch-making, adică un haute – horologerie care e în ton cu cele mai mari tendințe sau descoperiri”, susține Dan Vardie, fondator Temporis, prima revistă românească dedicată în exclusivitate domeniului orologeriei.

Pe lângă obiecte listate la zeci de mii de euro se pot găsi și unele la prețuri de pornire mult mai accesibile, cum ar fi un Longines „Le Grande Classique”, de mână, de damă (fabricat în 2017) la 500 euro sau un Frederique Constant, de mână, bărbătesc (din 2015) la 400 euro.

„În România, licitațiile sunt folosite de multă lume pentru a-și cumpăra ceasuri pentru uz personal sau pentru a face cadouri, ceea ce este foarte în regulă. Cel mai important este să fie original, să-ți creeze o vibrație”, este de părere Dan Vardie.

Schiță de Brâncuși oferită la reduceri

Pe plan internațional, Kedem Public Auction House Ltd din Ierusalem (Israel) vinde marți o scrisoare trimisă în 1871 de liderii comunității evreiești din Bacău parlamentarului britanic Francis Goldsmid. Documentul estimat la 100 € descrie situația dificilă a comunității de la sfârșitul secolului al XIX-lea, după înscăunarea principelui Carol I în 1866. Acesta promisese acordarea de drepturi egale; cu toate acestea, după un val de revolte antisemite în toată România, le-a revocat evreilor dreptul la cetățenie, le-a interzis să mai arendeze terenuri și le-a impus noi taxe.

Kiefer Buch und Kunstauktionen din Pforzheim (Germania) oferă la vânzare o schiță a Porții Sărutului, semnată de Constantin Brâncuși. Lucrarea a fost scoasă la licitație în urmă cu o săptămână, dar nu a fost adjudecată. Prețul de pornire, de 36.000 euro, a fost diminuat, astfel încât poate fi achiziționată direct pentru 24.001 euro, la care se adaugă taxele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase