FMI, raport devastator despre România. Ce măsuri trebuie să implementeze cât mai rapid țara noastră

FMI, raport devastator despre România. Ce măsuri trebuie să implementeze cât mai rapid țara noastră
Sursa FOTO: kikubolane.com
Publicat: 28/08/2021, 14:12

O implementare rapidă a campaniei de vaccinare este cea mai importantă politică economică pentru combaterea pandemiei pe care autorităţile române trebuie să o urmeze. În acest sens, arată un Raport al boardului Fondului Monetar Internaţional, trebuie asigurate resurse fiscale generoase.

Directorii executivi ai FMI au aprobat, pe 26 august, consultările în baza Articolului IV cu România.

Ce a decis FMI în legătură cu pensiile și salariile

„Deşi măsurile largi de sprijin fiscal pentru venituri şi companii au reuşit cu succes să ţină sub control consecinţele economice de pe urma pandemiei, cele mai afectate sectoare ale economiei continuă să fie lovite disproporţionat. În consecinţă, măsurile de sprijin în contextul pandemiei ar trebui să fie redirecţionate spre cele mai afectate sectoare şi grupurile cele mai dezavantajate”, precizează FMI.

De asemenea, membrii boardului FMI consideră că, pe măsură ce revenirea din pandemie se consolidează, politica fiscală ar trebui să vizeze cu prioritate refacerea spaţiului de manevră în domeniul fiscal.

Bugetul pe 2021 pune, în mod adecvat, bazele pentru consolidarea fiscală, dar va fi nevoie de eforturi suplimentare de consolidare pe termen mediu pentru a putea reduce deficitul până la ţinta de 3% din PIB avută în vedere. Baza de colectare ar trebuie extinsă, iar administrarea veniturilor consolidată pentru a ajunge la o distribuţie mai echitabilă a poverii fiscale şi a îmbunătăţi eficienţa colectării taxelor. Ar trebui schimbată prioritatea cheltuielilor prin creşterea investiţiilor publice, asigurând în acelaşi timp o traiectorie sustenabilă pentru cheltuielile cu pensiile şi salariile” – susţin experţii FMI.

Se cere urgentarea reformei companiilor de stat

În plus, autorităţilor române li se recomandă să îmbunătăţească guvernanţa şi eficienţa guvernamentală. În acest sens este nevoie de reforma companiilor de stat. Îmbunătăţirea guvernanţei este crucială și pentru îmbunătăţirea şi accelerarea investiţiilor publice, subliniază sursa citată.

De asemenea, România ar trebui să profite la maximum de oportunitatea istorică oferită de granturile din fondul european de rezilienţă, precum şi de fondurile structurale de la UE, cu o anvelopă totală de 20% din PIB pentru următorii şase ani. „Implementarea cu succes a angajamentelor de reformă, precum şi a proiectelor de investiţii cuprinse în fondului european de rezilienţă ar impulsiona perspectivele de creştere pe termen mediu ale României”, consideră experţii FMI.

Pentru acest an, experţii Fondului Monetar Internaţional estimează o redresare economică puternică în România, cu un avans al Produsului Intern Brut real de 7 procente, precizând, însă, că riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei. Deficitul fiscal în 2021 este estimat la 6,8% din PIB, sub ţinta stabilită de autorităţi, de 7,13% din PIB. Inflaţia medie anuală este prognozată la 3,6%, deficitul de cont curent la 5,4% din PIB iar datoria externă ar putea urca la 57,7% din PIB.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Adevărul despre miocardită. Efectul care sperie pe toată lumea. Ce s-a descoperit
Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...