Fiscul controlează creditele acordate de băncile din România. Se anunță „consecințe majore”

Fiscul controlează creditele acordate de băncile din România. Se anunță consecințe majore
Publicat: 21/10/2016, 15:22

„Suntem în analiză în momentul de față în domeniul bancar și avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul, dar vă spun că sunt consecințe majore”, a precizat oficialul ANAF, într-o conferință de specialitate.

„Vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să îl pună într-un pachet cu credite performante, astfel încât să creeze un pachet cât mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 de milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-au diminuat profitul”, a spus Ionuț Mișa.

El a subliniat că firma căreia i-a fost vândut portofoliul de credite era, de fapt, o filială a băncii înregistrată în regim offshore. „Compania către care a vândut era o companie filială. Practic, banca era acționar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore”, a arătat oficialul. El a menționat că „sunt situații în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos și, mai mult decât atât, nu s-au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicție cu normele proprii și, mai mult decât atât, se demonstrează în instanță prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. Cu toate acestea, faptul că nu și-a recuperat acel credit, cheltuiala generată cu creditul se consideră cheltuială deductibilă. Și astfel se scade din profitul pentru care trebuie să plătească impozit în România”.

Ionuț Mișa a dat de înțeles că unele firme multinaționale au o experiență superioară în materie financiar-contabilă și fiscală, iar statul nu are legislația suficient de solidă pentru a rezista la încercările acestora de fraudă. „Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac pași importanți în acest sens, suntem expuși total în fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decât a noastră. Care beneficiază de firme de consultanță și de contabili foarte buni, care știu să speculeze legislația foarte bine, știu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, știu să realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie să ne pregătim dacă vrem să stopăm toate aceste lucruri și să le contracarăm”, a încheiat reprezentantul ANAF.