Fiscul trece printr-o restructurare agresivă. 2.000 de posturi desființate peste noapte, deși ANAF e în criză de personal

Fiscul trece printr-o restructurare agresivă. 2.000 de posturi desființate peste noapte, deși ANAF e în criză de personal
Guvernul operează în forță restructurarea ANAF, o măsură contestată de sindicatele din Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit unui OUG adoptat marți seara târziu, peste 2.000 de posturi din Fisc dispar, asta în condițiile în care direcții importante ale ANAF se confruntă cu o criză acută de personal.

Guvernul Orban a adoptat, în ședința maraton de marți seara, o Ordonanță de Urgență pentru reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care prevede reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi și eliminarea a 35 de posturi de conducere. Anunțul a fost făcut de Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Potrivit proiectului de ordonanță, procesul de restructurare de la ANAF presupune și reducerea numărului de vicepreședinți de la patru la trei, iar Direcția Generală Antifraudă (DGAF) va fi reorganizată și ea.
Reducerea numărului de vicepreședinți este motivată de nevoia de eficientizare a procesului decizional și pentru diminuarea costurilor operaționale.
 
În prezent, cei patru vicepreședinți  ai ANAF coordonează patru mari arii de activitate ale agenției: vama, antifrauda fiscală, colectarea și inspecția fiscală. Proiectul de lege propus de Finanțe prevede comasarea atribuțiilor legate de antifraudă fiscală și inspecție fiscală sub un singur vicepreședinte.
 
Guvernul susține că funcționarea DGAF în actuala structură organizatorică nu a produs efectele așteptate în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale și creșterea colectării veniturilor bugetare, Direcția confruntându-se cu o acută lipsă de personal.
 
Astfel, statutul DGAF va fi modificat pentru a permite transferul unor angajați din alte departamente ale ANAF. „Se propune așadar transformarea de urgență a funcțiilor publice specifice din cadrul DGAF în funcții publice generale care să asigure redistribuirea personalului specializat în mod fluent și fără barierele impuse inerent de „funcția specifică””, se menționează în proiect. 
Anunțul de la miezul nopții
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat marți seara, aproape de miezul nopții, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea ANAF. „A fost adoptată și Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea ANAF, vorbim despre reducerea structurii de personal a acestei instituții cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreședinți rămân trei. Este un act normativ promis pentru reorganizarea acestei instituții și eficientizarea activităților de colectare a impozitelor și taxelor percepute contribuabililor români”, a arătat Ionel Dancă.
Acesta a precizat că, așa cum a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, în prima lună de activitate ANAF a înregistrat o depășire a încasărilor față de program de aproximativ 300 de milioane de lei, iar față de aceeași lună a anului trecut, o creștere a încasărilor de 1,5 miliarde de lei.
Ce spun sindicatele: va fi afectată NEGATIV colectarea taxelor la buget
Încă din ianuarie, anuntul ministrului de Finante, potrivit caruia reorganizarea ANAF presupune restructurarea unui numar de 2150 de posturi de structura si de conducere, a atras reactii negative din partea sindicatelor din Administratia Fiscala care arata ca aceasta masura va avea un efect negativ in colectarea veniturilor bugetare.
„Atragem atentia tuturor factorilor de decizie ca actuala intentie a guvernantilor de reorganizare a ANAF prin reducerea de posturi creeaza o stare generala de nemultumire a personalului din sistem, acutizata in timp de aceasta permanenta reorganizare a ANAF, subiect preluat de fiecare partid politic ajuns la guvernare. Aceasta stare generala de nemultumire si stres in randurile salariatilor are un efect contrar celui urmarit de catre Guvern, si anume un efect negativ in colectarea veniturilor bugetare”, arata Federatia Sindicatelor din Administratia Fiscala (FSAF) „Solidaritatea”, intr-un comunicat remis presei vineri – 10 ianuarie 2020.
Sursa citata atrage atentia asupra lipsei acute de personal din cadrul ANAF, reamintind de cazul din 2013 cand, sub pretextul modernicarii, insitutia a eliminat din sistem un numar semnificativ de inspectori fiscali.
„Taierea posturilor din ANAF se vrea a fi realizata sub pretextul informatizarii si modernizarii acestei institutii. Paradoxal, ‘informatizarea’ ANAF incepe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, cand, sub acelasi pretext, modernizarea ANAF si desfiintarea Garzii Financiare, un numar semnificativ de inspectori fiscali cu vechime si experienta au fost eliminati din sistem.
Locurile astfel vacantate prin reorganizarea ANAF nu au fost de un real folos in modernizarea institutiei, chiar contrar, locurile vacante au fost ocupate in anii urmatori prin transfer de la alte institutii (functionari publici fara experienta in sistemul fiscal)”, se precizeaza in comunicatul FSAF.

 

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide