FMI va accepta o creștere economică mai mare de 1% pentru acest an

FMI va accepta o creștere economică mai mare de 1% pentru acest an
Publicat: 08/08/2012, 20:10
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

După câteva ore de negocieri, autoritățile române au reușit să-i convingă pe reprezentanții FMI să accepte o prognoză de creștere economică practic la jumătate față de cea pe care este fundamentat actualul buget de stat. Astfel, experții FMI vor accepta o creștere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producției agricole slabe și a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea ușor față de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creștere de la 3,3 la 4% din PIB, conform Mediafax.

„Un deflator mai mare va presupune și o inflație mai mare la final de an față de prognoza actuală a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluții care se vor resimți în inflație”, au explicat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internațional.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a evitat să spună dacă Guvernul își mai menține pentru acest an ținta de creștere economică de 1,5% din PIB, menționând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.

În primul trimestru, PIB a scăzut cu 0,1% față de ultimele trei luni din 2012, însă a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În condițiile în care autoritățile au negociat încă de la evaluarea precedentă creșterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetară nu va presupune ajustări în jos, ci doar redistribuiri între ordonatorii de credite.

Potrivit surselor citate, experții FMI sunt confortabili cu o alocare mai mare spre Fondul de rezervă al Guvernului, care a în anii anteriori a reprezentat o sursă de acoperire a arieratelor.

Draftul scrisorii de intenție va fi redactat în următoarele două zile, iar la finele săptămânii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns încă la un acord.

Experții FMI au parcurs și cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o creștere economică de 2,5%, sensibil mai jos față de estimarea anterioară a Comisiei Naționale de Prognoză, de 3,1%.

Profesorul de economie, Daniel Dăianu: „Era aiurea” dacă România își revizuia în creștere prognoza de creștere economică

Daniel Dăianu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), este de părere că „era aiurea ” dacă România își revizuia în creștere prognoza de creștere economică pentru acest an, având în vedere că la nivel mondial criza se adâncește.

„Toate țările din regiune au făcut acest lucru, chiar și Polonia. Toate statele din Europa își revizuiesc în scădere datele privind creșterea economică, ar fi fost aiurea ca România să își revizuiască în creștere prognoza economică. Criza din Europa se adâncește, nu se liniștește. Până și în statele considerate motorul Uniunii Europene se înregistrează o scădere. În SUA există o încetinire a creșterii”, a declarat pentru gândul profesorul Daniel Dăianu.

El a amintit că Banca Mondială a înrăutățit recent prognoza de creștere economică a României pentru acest an.

„Absorbția jalnică” a fondurilor europene și „seceta nenorocită” cu care se confruntă agricultura în acest an reprezintă factori care motivează revizuirea creșterii economice, în opinia lui Dăianu.

„În România avem o absorbție jalnică a fondurilor europene pe care autoritățile mizau pentru obținerea unei creșteri economice. Problema este că avem programe europene suspendate. (…) În plus, avem o secetă nenorocită ce ne va afecta producția agricolă”, a menționat Dăianu.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a afimat că prognoza privind creșterea economică pentru acest an, de 1,5%, ar trebui diminuată, după datele privind evoluția de până în prezent, în special la nivelul agriculturii.

„Exista date suficiente inclusiv situația din agricultură care justifică o prognoză cel puțin parțial diminuată în ceea ce privește creșterea economică (…) Nu am zis că împărtășesc cifra BERD ci că există motive pentru revizuirea creșterii”, a spus Isărescu.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit prognoza de creștere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum și pentru 2013, avertizând că situația externă dificilă și criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Accident mortal în județul Suceava! Un bărbat și-a pierdut viața și altul este în stare...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Scandal de spionaj în Marea Britanie. Trei bărbaţi, acuzaţi că au lucrat cu serviciile din...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
O MARE COMPANIE a luat decizia finală. Vrea să vină și SĂ BAGE BANI în...
„Zeul Haosului” vine spre Pământ. NASA îl monitorizează cu atenție
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
(P) Cursurile de engleză online pentru copii, un ajutor de nădejde în timpul școlii
×