FONDATORUL unei firme de tranzacții cu BITCOIN din Cluj a fost REȚINUT. SUA cere EXTRĂDAREA

FONDATORUL unei firme de tranzacții cu BITCOIN din Cluj a fost REȚINUT. SUA cere EXTRĂDAREA
Publicat: 13/12/2018, 13:10

Nistor a fost plasat sub control judiciar de magistrații Curții de Apel București și nu are voie să părăsească municipiul Cluj-Napoca fără încuviințare.

Curtea de Apel București au respins solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj de arestare preventivă a lui Vlad Călin Nistor și u dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile, până pe 10 ianuarie 2019 inclusiv. Pe durata controlului judiciar, bărbatul trebuie să se prezinte în fața organelor judiciare ori de câte ori este chemat, trebuie să informeze imediat autoritățile dacă își schimbă locuința și trebuie să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa.

El are interdicție de a depăși limita teritorială a municipiului Cluj-Napoca fără încuviințarea instanței de judecată. Totodată, pe timpul controlului judiciar, Vlad Nistor nu poate efectua tranzacții financiare prin folosirea de monedă digitală (bitcoin sau orice alt tip de astfel de monedă).

Instanța i-a dat termen lui Vlad Nistor până pe 20 decembrie 2018, la ora 12.00, pentru a-și formula în scris motivele de opoziție la extrădare.

Clujeanul a fost reținut la cererea procurorilor din Statele Unite ale Americii. El este acuzat de înșelăciune, fraude informatice, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani.

Fondatorul firmei de tranzacții cu bitcoin CoinFlux, reținut pentru fraudă

În acest doar mai sunt implicați alți patru suspecți. Unul dintre ei a solicitat instanței să nu fie extrădat, pe motiv că atunci când și-a dat seama că s-a băgat într-o afacere ilegală, a renunțat.

Anchetatorii din Statele Unite au cerut extrădarea lui Vlad Nistor, care a dat deja o declarație în fața judecătorilor din țara noastră. Acesta susține că tranzacțiile pe platforma online s-au făcut cu respectarea legii.

CoinFlux este o platformă online de tranzacționare a monedelor digitale care funcționează precum o casă de schimb valutar. Aceasta a fost fondată în anul 2015 în Cluj și de la acel moment și până în prezent, au fost tranzacționate peste 200 de milioane de euro în monede digitale. Platforma are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euroîn 2017, când a realizat peste 30.000 de tranzacții, potrivit informațiilor de pe site.

Vlad Nistor (30 ani) are 7 ani de experiență în piața financiară. Absolvent al Brunel University din Marea Britanie, Nistor a fost Manager de Portofoliu al fondurilor de pensii pilonul II și BCR Pensii.

Foto: Vlad Nistor/ Facebook/ Hepta