Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra

Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra
Publicat: 19/08/2015, 11:15

Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea, acționar minoritar al companiei, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, convocată pentru 22 septembrie. Fondul Proprietatea are o participație de 19% la OMV Petrom.

„Adunarea generală extraordinară a acționarilor este convocată pentru aprobarea listării secundare a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiunea de certificate de depozit având la bază acțiuni suport, acțiuni existente ale OMV Petrom, ce se intenționează a fi admise la listare pe lista oficială a Autorității de Supraveghere Financiară din Marea Britanie și admise la tranzacționare pe piața principală a Bursei de Valori din Londra, precum și pentru împuternicirea directoratului OMV Petrom ca, în funcție de condițiile favorabile ale pieței, să întreprindă toate acțiunile și formalitățile necesare pentru punerea în aplicare a acestei aprobări”, se arată în raportul transmis de OMV Petrom Bursei de Valori București pentru convocarea acționarilor.

Atât aprobarea, cât și împuternicirea sunt valabile până la data de 31 decembrie 2016.

„Listarea secundară avută în vedere este de așteptat să conducă la diversificarea bazei de acționari, creșterea vizibilității, extinderea acoperirii de către brokerii internaționali și îmbunătățirea lichidității de tranzacționare a societății”, potrivit raportului transmis de OMV Petrom bursei.

Într-un raport separat transmis Bursei de Valori București, Fondul Proprietarea a informat că analizează opțiunile strategice privind participația FP la OMV Petrom.

„Franklin Templeton Investment Management (Administratorul Fondului) dorește să informeze acționarii că, în conformitate cu angajamentul său de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul continuă să analizeze opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom S.A. („Societatea) sub pragul de 15% din capitalul social subscris al OMV Petrom inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acțiuni, cât și Certificate de Depozit având drept suport acțiuni (Global Depositary Receipt în limba engleză – GDR), urmând ca GDR – urile să fie listate pe London Stock Exchange”, se arată ân raportul transmis de FP Bursei de Valori București.

Orice asemenea tranzacție este condiționată atât de existența unor condiții de piață favorabile, cât și de obținerea aprobărilor necesare, notează Fondul Proprietaea.

„Analiza rămâne în continuare deschisă, este subiect al altor numeroase elemente și condiții de piață, iar o decizie fermă de a merge mai departe cu o tranzacție nu a fost încă luată. Astfel cum a fost raportat anterior (5 martie 2014), anunțuri subsecvente se vor face când o decizie fermă va fi luată în acest sens. Fondul deține în prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentând 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) și tinde să crească lichiditatea tranzacțiilor cu acțiuni ale OMV Petrom, rămânând dedicat dezvoltării cu succes a acesteia în calitate de acționar pe termen lung”, se arată în raport.

La cotația actuală din piață a acțiunilor OMV Petrom, aflate în urcare cu 0,2%, la 0,3797 lei/unitate, un pachet de 4% din acțiunile OMV Petrom ar valora 860 milioane lei (194,5 milioane euro).

Fondul Proprietatea a făcut u8n anunț similar și în martie anul trecut, când a informat că se gândește să vândă cel puțin 4% din acțiunile OMV Petrom, pachet evaluat la momentul respectiv la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) în funcție de cotația din piață.

Fondul cu o participație situată tot la 19%, a anunțat în martie anul trecut că analizează opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom sub o deținere de 15%.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV cu o participație de 51,01%, urmat de statul român cu 20,6% și Fondul Proprietatea, cu 18,99%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația