Fondul Proprietatea va plăti 1 leu pe acțiune în programul de răcumpărare, cu 34,2% peste prețul din piață

Redactor:
Monica Juganaru
Fondul Proprietatea va plăti 1 leu pe acțiune în programul de răcumpărare, cu 34,2% peste prețul din piață
Fondul Proprietetea (FP) va plăti 1 leu pe acțiune în programul de răscumpărare care vizează preluarea unui pachet de 4,35% din propriile titluri, preț cu 34,22% mai mare față de cotația din piață, astfel că oferta se ridică la 600 milioane lei .

Fondul Proprietetea (FP) va plăti 1 leu pe acțiune în programul de răscumpărare care vizează preluarea unui pachet de 4,35% din propriile titluri, preț cu 34,22% mai mare față de cotația din piață, astfel că oferta se ridică la 600 milioane lei (134,4 milioane euro), informează Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat joi documentul de ofertă. Oferta se va derula în perioada 15 octombrie – 4 noiembrie, prin BCR și casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.

„Obiectivul ofertei este accelerarea programului actual de răscumpărări al Fondului, demarat în aprilie 2013 și returnarea de lichidități într-un mod mai rapid pentru acționari. În ritmul actual, programul de răscumpărări s-ar încheia în aproximativ un an și credem că este în interesul acționarilor să grăbim executarea acestuia. Este de asemenea important de subliniat că oferta publică asigură un tratament egal pentru toți acționarii noștri. Fiecare dintre aceștia are dreptul să participe și să-și ofere acțiunile deținute la Fondul Proprietatea, cu alocare proporțională în caz de suprasubscriere a ofertei”, a declarat într-un comunicat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Franklin Templeton, administratorul FP, a anunțat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acțiuni, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din acțiunile FP. Raportat la prețul de la bursă anterior publicării documentului de ofertă, pachetul era evaluat la 447 milioane lei (100,1 milioane euro).

Acțiunile FP au atins joi un nou record, de 0,7995 lei, imediat după ce a apărut informația cu prețul din programul de răscumpărare.

Ulterior, cotația a început să scadă ușor, iar la închiderea pieței principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,777 lei, cu 5% peste nivelul de miercuri. Rulaj total cu aceste acțiuni a fost de 38,45 milioane lei (din care 1,17 milioane lei un transfer deal).

Acțiunile FP au fost suspendate joi de la tranzacționare o oră și jumătate pentru informarea investitorilor în legătură cu aprobarea programului de răscumpărare.

La momentul suspendării, ora 13:25, acțiunile FP se tranzacționau la un preț de 0,745 lei, în creștere cu 0,68%. La această cotație, capitalizarea Fondului este de 10,26 miliarde lei (2,3 miliarde euro).

Oferta va face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea, prin care se urmărește preluarea a cel mult 8% din acțiunile FP.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide