Ford ar urma să concedieze mii de angajaţi în aceată vară. Care este strategia producătorului global

Ford ar urma să concedieze mii de angajaţi în aceată vară. Care este strategia producătorului global
FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 21/07/2022, 13:16

Producătorul american Ford Motor Co se pregăteşte să renunţe la 8.000 de angajaţi în următoarele săptămâni, în încercarea de a-şi majora profitul, pentru a finanţa investiţiile în vehicule electrice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Vizate de concedieri este nou creata divizie Ford Blue, responsabilă pentru producerea vehiculelor alimentate cu motoare cu combustie, precum şi alte operaţiuni din cadrul companiei. Planul nu a fost încă finalizat şi detaliile ar putea suferi în continuare modificări, adaugă sursele Bloomberg, citate de Agerpres.

Această decizie ar reprezenta un pas important pentru implmentarea planului anunțat de directorul general Jim Farley de a reduce costurile cu trei miliarde de dolari până în 2026. El a declarat că vrea să transforme Ford Blue „într-un motor de numerar şi de profit pentru întreaga întreprindere”.

Producătorul auto american a anunţat, în martie, că diviziile sale de vehicule electrice (EV) şi de motoare cu combustie internă (ICE) vor funcţiona ca entităţi separate, o decizie menită să extindă producţia de vehicule electrice, în încercarea de a ţine pasul cu Tesla Inc.

Ford a anunţat că va forma două afaceri auto „distincte”, una concentrată pe vehiculele electrice, numită Ford Model e, şi alta, pe motoarele cu combustie internă, Ford Blue. Ele se vor alătura diviziei de vehicule comerciale Ford Pro. De asemenea, Ford a comunicat că până în 2026 va majora cheltuielile cu vehiculele electrice la 50 de miliarde de dolari, faţă de un nivel de 30 de miliarde de dolari anunţat anterior.

Câți angajați are Ford

Reducerea numărului de locuri de muncă va începe probabil în această vară. În SUA, unde sunt aşteptate majoritatea concedierilor, Ford are aproximativ 31.000 de angajaţi.

Reprezentanții Ford nu au dorit să comenteze oficial în privinţa concedierilor, spunând că se concentrează pe restructurarea companiei, pentru a capitaliza creşterea pe segmentul vehiculelor electrice, potrivit sursei citate.

Potrivit datelor oficiale, comunicate de Ford România, Ford Motor Company este o companie globală cu sediul în Dearborn, Michigan, care dezvoltă și furnizează camioane Ford inovatoare, absolut necesare, vehicule utilitare sport, furgonete și mașini comerciale și vehicule de lux Lincoln, precum și servicii conectate. Ford numără aproximativ 182.000 de angajați în întreaga lume.

Ford Europa produce, vinde și oferă service pentru vehicule sub marca Ford pe 50 de piețe individuale și are aproximativ 41.000 de angajați la facilitățile proprii și asocierile în participațiune consolidate și aproximativ 55.000 de angajați dacă sunt incluse și entitățile neconsolidate. În plus față de Ford Motor Credit Company, operațiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Relații cu Clienții și 14 unități de producție (10 deținute integral și patru asocieri în participațiune neconsolidate). Primele autoturisme Ford au fost livrate în Europa în 1903 – același an în care a fost fondată Ford Motor Company. Producția europeană a început în 1911.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase