Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, numit președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Ce rezultate a raportat compania

Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, numit președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Ce rezultate a raportat compania
Fostul preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă / FOTO - ANRE
Publicat: 12/02/2024, 16:26

Dumitru Chiriță, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) până în primăvara anului trecut, a fost numit, luni, președinte al Consiliului de Administrație al companiei Electrica, unde statul deține aproximativ 48,8% din acțiuni.

Fostul șef al ANRE, funcție pe care a ocupat-o aproximativ cinci ani, preia postul de la conducerea Consiliului de Administrație al Electrica, jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Dumitru Chiriță a fot înlocuit de la vârful ANRE de George Niculescu, numit de Parlament pe 19 aprilie 2023.

Doi noi vicepreședinți

În data de 12 februarie 2024, Consiliul de Administrație al Electrică l-a ales pe Dumitru Chiriță în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Societății Energetica Electrica S.A. -pentru perioada începând cu dată de 12 februarie 2024 și până la dată de 31 decembrie 2024 se arată într-o informare transmisă la Bursa de Valori București, unde e listată, ca și pe bursa din Londra, din iulie 2014.

De asemenea, Consiliul de Administrație a decis, în conformitate cu art. 18, alin. 14 din Actul Constitutiv al Societății, înființarea a două poziții de vicepreședinte. Astfel, Consiliul de Administrație i-a ales pe Dragoș Valentin Neacșu și pe  Adrian Florin Lotrean în calitate de vicepreședinți ai Consiliului de Administrație începând cu dată de 12 februarie 2024 și până la dată de 31 decembrie 2024.

Pentru comitetele sale consultative, pentru perioada începând cu data de 12 februarie 2024 și până la data de 31 decembrie 2024, Consiliul de Administrație a hotărât următoarea componență, potrivit informării de la BVB:

Comitetul de Audit și Risc:

 • Valentina Elena Siclovan – Președinte;
 • Adrian Florin Lotrean – Membru;
 • Ion-Cosmin Petrescu – Membru.

Comitetul de Nominalizare și Remunerare:

 • Adrian Florin Lotrean – Președinte;
 • Marian Cristian Mocanu – Membru;
 • Ion Cosmin Petrescu – Membru.

Comitetul de Strategie și Guvernanță Corporativă:

 • Marian Cristian Mocanu – Președinte;
 • Dumitru Chiriță – Membru
 • Dragoș Valentin Neacșu – Membru;

Comitetul de Guvernanță Climatică și Politici Publice:

 • Dragoș Valentin Neacșu – Președinte;
 • Valentina Elena Siclovan – Membru;
 • Georgiana Bogasievici – Membru

Ce profit a avut compania anul trecut

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Electrica a avut, în primele 9 luni ale anului trecut, un profit înainte de plata impozitului pe profit, dobânzi și amortizare (EBITDA) de 1,25 miliarde de lei, în crestere cu 13,5% sau 148,8 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precent.

Veniturile operaționale au fost de 9,89 miliarde de lei, în scădere ușoară, cu 3,2% fata de 10,22 miliarde de lei în 9L 2022, iar profitul net a fost de 418,3 milioane de lei, în scădere cu 21,6% sau 115,4 milioane de lei față de 9L 2022.

Volumul de energie electrică distribuită – 12,55 TWh în primele nouă luni ale anului 2023, în scădere cu 6,2% față de primele nouă luni din 2022, însă în creștere în T3 2023 cu 3% față de T2 2023. DEER deservește aprox. 3,9 mil. utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40% din suprafață României;

Volumul de energie electrică furnizată pe piață cu amănuntul – 5,7 TWh, redus cu 10% comparativ cu primele nouă luni din 2022, pe fondul tendinței generale de scădere a consumului de energie electrică; Electrică Furnizare furnizează electricitate pentru aprox. 3,5 mil. locuri de consum pe piață concurențială, cât și în regim de serviciu universal și ultima instanța.

Cota de piață pe furnizarea de energie electrică – Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori, cu o cota totală de piață de 16,66% și de 9,98% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din iulie 2023;

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la 1 noaptea în azilul de la Snagov, unde a murit Mioara...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO EXCLUSIV Reacție șocantă a fostului prefect de Gorj: A bruscat o jurnalistă Digi24 și...
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Cel mai scump drum judeţean din România este aproape gata. Traseul are 78 de km...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cine a fost primul soț al Mioarei Roman?! Mariajul celor doi a început când ea...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Ministrul francez de Finanţe afirmă că Europa a învins inflaţia, însă "ne aşteaptă o nouă...
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
Americanii AU RUPT gura târgului din nou! SUNT PRIMII care au ajuns pe...
Lovitură devastatoare după moartea Mioarei Roman. Oana şi Catinca vor plăti ani de zile
Tartă cu pere și cremă de vanilie. Desertul de care te poți bucura în weekend
Pepe, moment special la Neatza, alături de fiul lui. Apariția la TV a lui lui...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?