Francul elvețian a atins luni un nou maxim istoric. Cursul anunțat de BNR

Francul elvețian a atins luni un nou maxim istoric. Cursul anunțat de BNR
Publicat: 19/01/2015, 14:08
Actualizat: 21/01/2015, 13:38

BNR a anunțat luni o cotație de 4,5018 lei pentru euro, reprezentând o scădere de 0,77 bani față de cursul anunțat vineri. Moneda americană a coborât luni de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri, la 3,8815 lei.

O persoană care are o rată de 500 de franci elvețieni ar trebui să plătească în plus cu 356 de lei în plus față de cât ar fi plătit săptămâna trecută, miercuri, luând în calcul un curs apropiat de cel anunțat luni de BNR.

Cursul francului a atins joi și vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% față de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creștere cu 15,7% față de miercuri.

Francul s-a apreciat joi pe piețele externe imeidiat după anunțul Băncii Eleveției că renunță la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elevețiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvețiană, calculată prin intermediul cotațiilor euro/franc și euro/leu.

La momentul transmiterii acestei știri, euro este pe piețele externe ușor peste nivelul de 1 franc, la 1,0045 franci/euro.
Pentru euro, BNR a anunțat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri.

Referința pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluția dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană și cea europeană pe piețele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Ce soluții propune ministrul Finanțelor.Extinderea prevederilor „Electoratei” – una dintre variante

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, s-a întâlnit vineri la sediul băncii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situația creată de creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu leul.

Ministrul Vâlcov le-a recomandat persoanelor cu credite în franci elvețieni să apeleze la așa zisa „electorată”, programul aprobat de Guvern în vara anului trecut și ale cărei prevederi privind restructurarea creditelor vor fi extinse.

Programul presupune rate reduse timp de doi ani. La el pot apela românii cu un venit brut de 2.200 lei brut, iar acum ministrul Finanțelor vrea să crească plafonul la 2500 de lei net.

În paralel, în această săptămână reprezentanții Ministerului Finanțelor se vor întâlni cu băncile pentru a găsi și alte soluții.

„Am avut o discuție foarte bună, o vom continua și săptămâna viitoare și apoi vom vedea care sunt soluțiile pentru cei care au credite în franci elvețieni. Din analiza datelor, s-a constatat că nu este vorba de 150.000 de persoane cu credite, ci de 75.412 debitori, iar numărul de bănci la care au astfel de credite este de șase. Deja există o soluție la această problemă, ea există din iulie anul trecut, ordonanța 46, când guvernul a decis rescadențarea creditelor. Această ordonanță va merge în Parlament și va fi extinsă pentru toți cei care au astfel de probleme. Mai mult, una din aceste bănci are un program propriu de schimbare a creditelor în altă valută și vom vorbi și cu celelalte bănci pentru a aplica un program similar. Am făcut o evidență, s-ar încadra în această ordonanță 51% din aceste persoane”, a declarat Vâlcov la finalul întrevederii cu guvernatorul BNR.

Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Vâlcov să discute cu oficialii BNR despre situația creată de creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu leul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier