Gheorghe Ialomițianu: Susținem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanțele

Gheorghe Ialomițianu: Susținem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanțele
Publicat: 22/06/2015, 12:41
Actualizat: 24/06/2015, 09:55

„Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, și acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanțe – n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanțelor să fie discutat cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Am înțeles, din discuțiile cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, că FMI și CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie și chiar au amenința că vor pleca, fără scrisoare de intenție, așa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie”, a afirmat luni Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Boc, fiind prezent la o conferință pe tema fondurilor europene.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marți la București pentru discuții cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală și a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înțelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înțelegere cu reprezentanții CE, altfel acordul riscă să se încheie fără scrisoare de intenție.

„Noi, PNL, susținem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanțe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Și noi susținem în continuare pentru că vedem că și ministerul, și premierul, reprezentanți ai PSD spun că este sustenabilă”, a precizat deputatul.

El a menționat că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19%, impactul ajunge la peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta.

Ialomițianu a adăugat că reprezentanții CE și FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanțe la vizita din luna mai să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situația încasărilor nu este bună, iar afirmațiile premierului nu sunt adevărate.

Instituțiile financiare internaționale le-au transmis deputaților că țintele bugetare convenite cu guvernul Ponta vor fi depășite, deficitul ajungând la 3,5%, deși a fost agreat un nivel de 1,2%.

„Guvernul ne spune altceva. Totuși, și premierul și ministrul de Finanțe au o responsabilitate, ne-au trimis cifre bugetare în baza cărora măsurile de reducere a TVA și a alte reduceri sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Eu cred că e o răspundere a actualului Guvern să ne spună dacă cifrele sunt reale sau nu, că dacă nu sunt reale, este chiar și o răspundere penală din partea premierului și a ministrului de Finanțe”, a mai spus Ialomițianu.

PNL va susține luni după-amiază, în comisia Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, amendamentele la Codul Fiscal, dar după o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Dacă cei de la Finanțe spun că sunt sustenabile (măsurile – n.r.), că am înțeles că ministrul de Finanțe a fost unde este premierul în Turcia, ne bazăm pe Guvern”, a conchis fostul ministru de Finanțe.

Premierul Ponta a anunțat duminică seara, pe contul său de Facebook, că a fost vizitat în Turcia de către ministrul Sănătății, Nicolae Bănicoiu, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20% cum a propus Guvernul inițial, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie.

„În această după-amiază (duminică – n.r.) m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu și Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat și pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputații Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare – reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) – astfel închidem și simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spațiu fiscal bugetar predictibil și asigurăm un important consens politic (PNL a anunțat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat și este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!”, a scris Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control