Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru apă

Redactor:
Raluca Ghinea
Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru apă
Guvernul ar putea reduce cota de TVA de la 24% la 9% și pentru apă, propunere lansată în discuție odată cu dezbaterea proiectului de Cod Fiscal, măsură care ar putea sprijini agricultura, în special sectorul de irigații, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Mai discutăm de TVA la apă, a fost o idee lansată de reducere la 9% a TVA la apă. Este, din punctul meu de vedere, un sprijin foarte important pentru agricultură, coroborat cu sistemul de irigații, sunt convins că și reducerea TVA la 9% la apă va fi un imbold foarte important”, a afirmat Teodorovici la conferința Mediafax Talks About Retail, organizată în parteneriat cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din Romania (AMRCR).

El a precizat, în contextul reducerii TVA la 9% pentru alimente și băuturi non-alcoolice de la 1 iunie, că impactul măsurii calculat inițial de Finanțe pentru o perioadă de șase luni, de 2,8 miliarde lei, a fost deja absorbit, având în vedere că încasările din primele nouă luni s-au plasat la 100,9%.

„Asta înseamnă că aceste măsuri nu distrug economia, nu dezechilibrează nimic. Problema noastră este că nu vrem să fim totuși mai îndrăzneți, România are potențial. Slovacia, de exemplu, încearcă să reducă TVA la alimente la jumătate, iată că și alte țări au o astfel de abordare”, a punctat Teodorovici.

El s-a arătat deschis propunerilor și i-a invitat pe cei din industria retailului și din agricultură să vină cu idei și măsuri implementate deja în alte state și care funcționează.

„Putem să gândim scheme de ajutor de stat în domeniul agriculturii, se pot face astfel de finanțări și eu zic că putem să gândim împreună astfel de scheme pentru a stimula o zonă sau alta de interes cu pontențial. (…) Dacă aveți idei, soluții care în alte state sunt aplicate, le putem discuta și le putem aplica”, a adăugat ministrul.

Teodorovici a reluat ideea că vede o altă abordare a finanțelor publice, astfel că în timpuri de criză nu trebuie să acționezi prin a tăia, ci din contră.

„Atunci când o companie se află la greu, vii și o ajuți, nu-i închizi orice cale spre echilibru și dezvoltare”, a mai spus reprezentantul Executivului.

Inchide